Лідери вітчизняної біатлонної збірної потрапили до «топ-5» традиційної Різдвяної гонки

10.01.2024
Лідери вітчизняної біатлонної збірної потрапили до «топ-5» традиційної Різдвяної гонки

Дмитро Підручний (на фото) разом з Юлією Джимою посіли п’яте місце в Різдвяній гонці-2023. (Фото з сайту ukrbiathlon.com.ua.)

У вітчизняному біатлоні відбувається зміна поколінь. Особливо цей процес добре помітний у жіночій збірній, де зі старої команди — золотої олімпійської четвірки 2014 року — залишилася лише одна біатлоністка.

 

33-річна Юлія Джима продовжує перебувати на пристойному рівні й разом з лідером української чоловічої збірної Дмитром Підручним узяла участь у традиційній Різдвяній гонці, котра наприкінці минулого року відбулася в німецькому Гельзенкірхені.


Через проблеми зі здоров’ям обоє спортсменів не форсували підготовку до сезону, утім на різдвяних перегонах (а це мас-старт та гонка переслідування) показали непоганий результат, фінішувавши в підсумку на п’ятій позиції.


А з початком нового року біатлонний бомонд повернувся до гонок Кубка світу. І на етапі в німецькому Обергофі тренерський штаб української збірної дав проявити себе кільком представникам молодої зміни.

 

У складі чоловічої команди України на четвертому етапі КС змагався 20-річний Віталій Мандзин. А в жіночому колективі «синьо-жовтих» тут свою дебютну гонку в командній естафеті пробігла 19-річна Олена Городна.


За підсумками обергофських стартів Мандзин каже, що може занести їх собі в актив. В українській чоловічій збірній він був кращим (31-м) у спринті.


Думається, задоволена своїм виступом і Городна. Хоч вона і припустилася чотирьох промахів на першому етапі естафетних перегонів, утім підсумкове восьме місце української жіночої четвірки, без сумніву, можна вважати позитивом.


Із сезону-2023/2024 з жіночою збірною працює новий старший тренер Микола Зоц. І, за словами очільника ФБУ Івана Крулька, зараз можна побачити лише початковий процес подолання кризи, яка спостерігається у вітчизняному жіночому біатлоні.

 

«Попереду ще дуже багато роботи, і новому тренерському складу потрібен час, аби повною мірою реалізувати свої ідеї і програму, з якою вони йшли до керма команди, — зауважує Іван Крулько. — Залишитись у «топ-10» Кубка націй за підсумками нинішнього сезону Кубка світу — це не мрія, а задача-мінімум», — каже президент ФБУ про стан справ у вітчизняному жіночому біатлоні.


А за підсумками етапу в Обергофі жіноча збірна України в загальному заліку Кубка націй зберегла за собою дев’яту позицію. До слова, в індивідуальних стартах найкращий результат показала Анастасія Меркушина, котра посіла 27-ме місце в спринті та 24-те — в «персьюті».


Водночас чоловіча команда «синьо-жовтих» після Обергофа залишилася в Кубку націй десятою. Їхній результат в естафетній гонці — 13-й — відверто не радує, однак головний орієнтир для всієї збірної — це континентальний та світовий форуми.


«Ми розуміємо наші функціональні можливості — треба вивести спортсменів на оптимальний рівень на чемпіонати світу та Європи. Це — головні змагання сезону для всіх нас, і саме на них мають бути спрямовані тренерські плани. Тому потрібно додавати з кожним етапом і виходити на пік форми», — наголошує Крулько.