Олені – «не бриті і не голені»: де плямистим красеням живеться добре

31.01.2024
Олені – «не бриті  і не голені»: де плямистим красеням живеться добре

В угіддях Звенигородщини функціонує близько 70 підгодівельних майданчиків для оленів. (Фото Центрального лісового офісу.)

На Черкащині на 146 гектарах вольєру для напіввільного утримання диких тварин Пехівського лісництва Звенигородського лісгоспу зараз мешкають 59 оленів плямистих.

 

Як повідомили «Україні молодій» у Центральному лісовому офісі, в  угіддях цієї філії почали розводити таких тварин іще в 2017 році.

 

Тоді облаштували вольєр та заселили 7 самок та 2 самців. І створили для них усі необхідні умови, тож олені почуваються тут комфортно і в безпеці.


Триває сезон зимової підгодівлі тварин. Олені  зазвичай тримаються подалі від людей, але до підгодівельних майданчиків навідуються дуже часто, знають, коли їх наповнюють, і ходять поруч. 

 

За словами мисливствознавця Звенигородської філії Олександра Шевченка, працівників лісництва вони не бояться, адже до їхнього запаху звикли.

 

Також добре знають, як виглядає і гуде авто, на якому привозять їжу, тож не полохаються.


Зимова підгодівля для тварин необхідна, наголошує пан Олександр. Це допомагає їм легше пережити зиму і зберегти популяцію, тож лісівники влітку для цього й  заготовляють корми: зерно, сіно, гілля, кукурудзу. 

 

Для нинішнього сезону єгерська служба заготовила 17,5 т сіна, 43 т зерна, 11,5 т коренеплодів, 1 тис. 500 віників гіллячкового корму, закупили 275 кг солі.


У лісгоспі розповідають, що викладають корми для оленів за необхідності, адже за сприятливих погодних умов тварини можуть знайти їжу самостійно.

 

Якщо ж земля мерзла і сніговий покрив дуже щільний, то корму в годівниці потрібно більше, адже така погода  унеможливлює добування їжі.

 

Для того, щоб дикі тварини завжди були забезпечені поживою, в угіддях філії функціонує близько 70 підгодівельних майданчиків різної пропускної спроможності і 130 солонців.


Підгодівля допомагає вижити тваринам узимку, а щоденні рейди з охорони лісових і мисливських угідь дозволяють убезпечити їх від браконьєрів та зберегти біорізноманіття наших лісів, підсумовують черкаські лісівники.