По медалі та ліцензії: українська збірна вдало стартувала на ЧС з водних видів спорту

07.02.2024
По медалі та ліцензії: українська збірна вдало стартувала на ЧС з водних видів спорту

Україна здобула першу медаль ЧС у Досі в артистичному плаванні. (Фото: Getty Images.)

Під час олімпійського сезону великі турніри — чемпіонат світу та чемпіонат Європи — набувають особливого значення, адже, окрім нагород і призових, спортсмени мають змогу завоювати й олімпійські ліцензії.
 
Успішно це завдання почали виконувати на ЧС у Досі українські представники водних видів спорту — у перший тиждень світового форуму в столиці Катару наші «водники» вже встигли вибороти одну медаль (яка автоматично дарує можливість участі на Іграх) та одну ліцензію.
 
Першу нагороду в Досі здобули наші синхроністки — «срібним» для нашої команди з восьми спортсменок (Марина та Владислава Алексіїви, Марта Фєдіна, Олександра Горецька, Вероніка Гришко, Дарія Мошинська, Анастасія Шмоніна і Валерія Тищенко) став виступ в акробатичній програмі.
 
За відсутності російської збірної (росіяни, хоч і мали дозвіл на виступ у «нейтральному» статусі в окремих видах, все ж вирішили не реєструватися для участі у ЧС) головними конкурентами українок у першому виді змагань з артистичного плавання стали команди США і Китаю. 
 
І у кваліфікації, і в фіналі наші синхроністки стали другими, поступившись лише китаянкам. Таким чином, українська збірна продовжує серію з медалей в артистичному плаванні на рівні ЧС.
 
«Синьо-жовті» здобувають нагороди на світових форумах з 2013 року, найкращий результат показали три роки тому — дві золоті медалі та п’ять срібних.
 
Далі у розкладі змагань синхроністок — виступи у дуетах (технічний і довільний) та групах (технічна і довільна програми).
 
Своє головне завдання почали виконувати і наші стрибуни у воду. Першим — на метровому трампліні (який, щоправда, не входить до олімпійської програми) — змагання розпочав Данило Коновалов, який із 8-м результатом пробився до фіналу.
 
У боротьбі за медалі він залишився восьмим, проте покращив результат порівняно з минулорічним світовим форумом — тоді Данило став 11-м. 
 
«Загалом, я задоволена виступом Данила, він зміг покращити результат після 11-го місця торік. Але перш за все наша ціль — ліцензії в олімпійських видах, тому саме метровому трампліну ми приділяли не так багато часу. Проте Данило увійшов до вісімки найсильніших стрибунів світу, і це приємно. Працюємо далі», — прокоментувала перший виступ свого підопічного особиста тренерка Коновалова Олена Безрукова.
 
Зрештою, Данилу в дуеті з Олегом Колодієм вдалося здобути ліцензію у синхронних стрибках на 3-метровому трампліні. У Досі відібратися на Ігри мали змогу чотири кращі дуети, які ще не мали олімпійських путівок. За сумою шести стрибків Данило й Олег фінішували шостими, що дозволило їм увійти до топ-4 пар, які також поїдуть до Парижа.
 
Ще одну ліцензію Україна може отримати у жіночих стрибках з 10-метрової вишки. Софія Лискун у півфіналі посіла 17-те місце, але ще зберігає шанси відібратися на Олімпіаду після перерозподілу ліцензій за підсумками форуму в Досі й з урахуванням регіональних квот.
 
Цього тижня боротиметься за медалі й лідер збірної, наймолодший в історії чемпіон Європи Олексій Середа. 18-річний стрибун з 10-метрової вишки, який вже має олімпійські ліцензії і в особистих змаганнях, і в дуеті з Кирилом Болюхом, спробує до двох срібних нагород світового рівня додати і золоту, хоча конкуренція з іменитими китайцями буде непростою.
 
А наступного тижня змагання у басейні Дохи розпочнуть плавці. Основні сподівання на медалі Україна покладає на дворазового призера Токіо-2020 Михайла Романчука, який ще у квітні 2023-го виконав нормативи для відбору на Ігри в Парижі на дистанціях 400, 800 і 1500 метрів вільним стилем.
 
Перед стартом у Катарі Михайло встиг у грудні виграти дві «бронзи» на чемпіонаті Європи на «короткій» воді.
 
Окрім Романчука, Україну в Катарі в плаванні представлятимуть також Вадим Науменко, Максим Овчінніков, Денис Кесіль, Владислав Бухов та Олександр Желтяков (останні троє уже мають путівки на Ігри-2024).