Рятували від злиднів: меру Черкас виписали річну премію у майже пів мільйона гривень

07.02.2024
Рятували від злиднів: меру Черкас виписали річну премію у майже пів мільйона гривень

Обурені черкащани прийшли з питаннями про преміювання міського голови до міськради. Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко заявив, що передає свою премію на ЗСУ.

У Черкасах розгорівся скандал через 480 тисяч гривень річного преміювання для міського голови Анатолія Бондаренка.
 
За це недавно, під сердиті народні вигуки «ганьба», проголосували депутати на 53-й позачерговій сесії міської ради, де розглядали внесення змін до бюджету міської територіальної громади на 2024 рік.
 
Тож очікувано, що по гарячих слідах обурені містяни прийшли з питаннями та гаслами ще й до мерії, а в соціальних мережах закипів народний гнів, де очільнику міста «насипали» по повній.
 
Як зазначає на своїй сторінці у фейсбуці голова Черкаської громадської організації «Горизонт змін» Вікторія Феофілова, на сесії секретар міської ради Юрій Тренкін розповідав, що без премії міський голова виживає на 17 тисяч гривень. Що, безсумнівно, уточнює пані Вікторія, не ок.
 
Тож добряки з Черкаської міськради, веде вона далі, не поскупилися і врятували від злиднів міського голову, надавши йому премію у 400 відсотків до кінця каденції.
 
Хоча сам мер у письмовому вигляді просив його не преміювати і назвав це рішення ведмежою послугою, щоправда, й не заветував його.
 
«Однак у той же день результати свого дослідження оприлюднив народний депутат Віталій Безгін, і виявилося, що Черкаси після Первомайська найбільше цінують свого міського голову: у 1 млн 430 тис. на рік. Тобто в нас — почесне друге місце в цьому рейтингу. Можемо пишатися, вочевидь Черкаси — багата громада», — говорить Вікторія Феофілова.
 
Але, як виявилося, уточнює вона, окрім премії, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко отримав ще 105 тисяч гривень матеріальної допомоги на оздоровлення та таку саму суму — на покращення соціально-побутових умов, майже 150 тисяч гривень відпускних, 14 тисяч гривень надбавки за секретність і майже 190 тисяч гривень доплати за високі досягнення у праці.
 
Тож, зауважує пані Вікторія, не премією єдиною, як-то кажуть.
Анатолій Бондаренко, 
премійований мер Черкас.
Фото зі сторінки у фейсбуці 
Вікторії Феофілової 
та Черкаської міськради.
 
«Хочу відразу сказати: я вважаю, що заробітна платня топменеджера, який керує бюджетом у 4,5 млрд,  має бути високою. Оці всі «хай живуть на 3 тисячі» — просто профанація. Однак надбавки і премії мають нараховуватись за якимись зрозумілими ключовими показниками ефективності, а не просто «до кінця каденції». Бо так виходить, хоч би що робив мер, йому вже гарантовано непогані заробітки», — наголошує Вікторія Феофілова і запитує черкаських депутатів, які голосували за це рішення, чи пишаються вони таким своїм досягненням.
 
Свєю чергою черкаський міський голова Анатолій Бондаренко у прямому ефірі та на особистій сторінці у фейсбуці прокоментував результати позачергової сесії Черкаської міської ради зі своїм преміюванням. 
 
«Як і минулого року, всю премію міського голови, яка за рік становить близько 480 тисяч гривень, передаю на ЗСУ. Проте зауважую, що на потреби армії наша родина передає набагато більше, ніж сума цієї премії», — наголошує пан Анатолій.
 
І додає, що всі кошти, які були передбачені міськрадою на ЗСУ, йдуть винятково на потреби військових відповідно до їхніх запитів, у грошовій формі, на придбання техніки, обладнання та інших спеціальних засобів.
 
«70% нової техніки, яку буде придбано на комунальні підприємства, передамо на ЗСУ в новому стані. Близько 30% техніки необхідно замінити у зв’язку з тим, що вона вже вилучена на потреби військових», — обіцяє черкаський міський голова.
 
До речі, на позачерговій сесії міськради черкаські депутати проголосували за передачу 5 спеціалізованих автомобілів на потреби ЗСУ.
 
Тим часом черкаські активісти не збираються розслаблятися й обіцяють уважно слідкувати за руками міських депутатів.
 
«Приємно бачити, що людей у наших лавах не поменшало, що вони не втомилися і не зневірилися. І що до ініціативної групи від черкаської громади з контролю бюджетних витрат Черкаської міської ради на потреби ЗСУ «Спротив Черкащини» приєднуються нові. Отже, будемо лупати сю скалу далі», — підсумовує Вікторія Феофілова.