Локації для самореалізації: громади Тернопільщини створюють простори економічного зростання

28.02.2024
Локації для самореалізації: громади Тернопільщини створюють простори економічного зростання

Монтаж павільйонів у Лановецькій громаді.

Допомогти своїм мешканцям отримати комфортні робочі місця та при цьому наповнювати місцевий бюджет узялися громади-партнерки Програми USAID DOBRE на Тернопільщині.
 
У Вишнівці та Золотниках у нових бізнес-просторах надаватимуть місця односельцям для торгівлі продукцією, яку вони вирощують або виготовляють самі.
 
В Ланівцях та Підволочиську такі локації підтримають місцевих підприємців. А в Шумську, до того ж, популяризуватимуть роботи своїх майстрів народних ремесел.
 
Понад 150 тисяч доларів загальної суми допомоги Програма агентства з міжнародного розвитку федерального уряду США виділяє своїм громадам-партнеркам на Тернопільщині для втілення цих задумів.
 
Адже місцевий економічний розвиток сьогодні дуже важливий для них: як і багато інших, вони потерпають від зростання безробіття. 
 
У новому бізнес-просторі Лановецької громади торгуватимуть своєю крафтовою продукцією, сувенірами та смаколиками, а також проводитимуть майстер-класи для випускників місцевої бізнес-школи.
 
Нещодавно сюди вже прибуло обладнання, закуплене в рамках міжнародної підтримки: три торгові павільйони та меблі для них.
 
Громада власним коштом проведе благоустрій території, підключить торгові точки до електропостачання та встановить інклюзивну громадську вбиральню. 
Недавно у Вишнівець привезли павільйони для бізнес-простору.
 
— Це вже 12-й проєкт, що ми реалізовуємо за допомогою Програми USAID DOBRE, — розповідає лановецький міський голова Роман Казновецький. — Бізнес-простір допоможе новоствореним підприємцям у громаді продавати свою продукцію чи надавати послуги, з’являться нові робочі місця. Це важливо, бо, спонукаючи людей відкривати власну справу, ми ще й надаємо їм додаткові можливості для старту. 
 
Ініціаторами створення творчо-економічного простору в Шумській громаді стали місцеві народні умільці. Сюди на кошти, виділені американським урядом, закуповують чотири павільйони: три — для місцевих підприємців і один — для підтримки майстрів ручної роботи.
 
Шумський міський голова Вадим Боярський додає, що такий проєкт також підтримуватиме внутрішньо переміщених осіб, котрі тимчасово або вже й постійно оселилися у громаді.
 
Тут влаштовуватимуть для українців з тимчасово окупованих та прифронтових регіонів творчі майстер-класи, виставки та інші мистецькі заходи, які допоможуть зняти психологічну напругу та відновити себе через творчість. 
 
— Локацію ми обрали на алеї в центрі Шумська, — каже Вадим Боярський. — Громада робить свій внесок у цей проєкт облаштуванням території для комфортного перебування відвідувачів. До реконструкції долучиться і власник прилеглої земельної ділянки, котрий облаштує її в тому ж стилі. З часом ці роботи можуть дати старт наступному важливому для громади проєкту — благоустрою всього міського парку, територія якого починається в цьому місці.
Проєкт нового ринку в Золотниківській громаді.
 
— Наша Програма знає потреби кожної громади-партнерки, бо ми постійно працюємо з представниками громад у відповідних робочих групах. Спільними зусиллями намагаємося долати виклики, які перед ними стоять, — говорить експерт із місцевого економічного розвитку Програми USAID DOBRE Віталій Юрків.
 
— Економічні простори, які ми створюємо разом із громадами, об’єднує насамперед покращена інфраструктура, створена для комфортної діяльності підприємців та споживачів їхніх товарів чи послуг. І якщо цей фактор вплине на кінцевий успіх, вже згодом підприємці зможуть розширити свій бізнес та додатково створити нові робочі місця з відповідними надходженнями до бюджету громади. Покращиться і життя самих мешканців, які купуватимуть товари та послуги в комфортних умовах. 
 
У Золотниківській громаді планують вирішити давню проблему з місцевим ринком для продажу сільськогосподарської продукції.
 
Щотижня тут відбувається стихійна торгівля, де ані продавці, ані покупці не мають належних умов. Торгують і на проїжджій частині центральної дороги в Золотниках, наражаючи себе на небезпеку.  
 
У процесі створення бізнес-простору громада планує влаштувати повноцінний ринок павільйонного типу з торговими столами та накриттям. Тут же організують п’ять паркомісць для торгівлі з автотранспорту.
Так виглядає бізнес-простір у парку Підволочиської громади.
 
А Вишнівецька громада вже наближається до відкриття свого бізнес-простору під назвою «Смаколики з села».
 
Сюди нещодавно прибуло обладнання від Програми USAID — два просторі павільйони, холодильники, столи, стелажі та кондиціонери.
 
Громада власним коштом облаштувала територію в центрі Вишнівця та підключить МАФи до електропостачання.
 
— У новому просторі зможуть торгувати жителі сіл, котрі вирощують власну городину, свійських тварин, займаються бджільництвом тощо, — розповідає голова Вишнівецької громади Володимир Кравець. — Досі вони були обмежені в такій можливості, бо місцевий ринок працює лише по суботах. А щоб реалізувати свій товар, люди змушені торгувати в невстановлених місцях, під снігом чи дощем, або здавати його закупівельникам за заниженими цінами. 
 
Нову економічно активну локацію вже облаштовують і в Підволочиській громаді. Вона стане складовою громадського простору на території міського парку.
Триває підготовка творчо-економічного простору в Шумську.
 
— У нас є чимало ініціативних людей, які хотіли би працювати в галузі надання послуг, про що свідчать їхні звернення до селищної ради. Але вони стикаються з проблемою відсутності місць для ведення такої діяльності, — пояснює голова Підволочиської громади Віталій Дацко. — Водночас ми хочемо розвинути відпочинкову зону на території парку, надаючи мешканцям якісні послуги, яких вони потребують.
 
На території Підволочиської громади немає великих промислових об’єктів, які забезпечували б мешканців роботою.
 
Тому актуальну проблему безробіття тут хочуть вирішити через розвиток малого підприємництва, в тому числі завдяки створенню нових пристосованих локацій.
 
У нових павільйонах місцеві підприємці планують надавати послуги швидкого харчування, прокату велосипедів та дитячих електромобілів, продавати сувенірну продукцію тощо.
 
Перевагу в оренді місць у павільйонах громада надаватиме учасникам бойових дій з метою швидкої адаптації їх у мирне життя.