У збірну — в хорошій формі. Українські тенісистки добре виступили на турнірах в Індіан-Веллсі та Маямі

27.03.2024
У збірну — в хорошій формі. Українські тенісистки добре виступили на турнірах в Індіан-Веллсі та Маямі

Марта Костюк найкраще серед українок провела американську серію турнірів. (Фото: Великий теніс України.)

Після надзвичайно вдалого Australian Open-2024 успішно наші тенісистки виступають і на американському харді.
 
Найкраще серію турнірів у США провела Марта Костюк, яка довела, що дебютний чвертьфінал на австралійському «шоломі» — не випадковість.
 
Спочатку 21-річна киянка вийшла до найбільшого фіналу в кар’єрі на змаганнях WTA 500 у Сан-Дієго, а потім — уперше дійшла до півфіналу «тисячника» в Індіан-Веллсі.
 
У боротьбі за другий поспіль фінал Марта не змогла нав’язати боротьбу першій ракетці світу, представниці Польщі Ізі Швьонтек — 2:6, 1:6.
 
«Ми проаналізували з тренеркою цей поєдинок. Можу сказати, що у мене вже накопичилась втома після фіналу в Сан-Дієго, а бути так довго на піку форми дуже важко. Коли виходиш на корт проти першої ракетки планети, то просто грати — таке вже не пройде. Але тим не менш, це був хороший досвід», — проаналізувала Марта свій виступ в Індіан-Веллсі.
 
Саме через втому, а також через хворобу Костюк вирішила пропустити змагання в Маямі, котрі розпочались одразу після турніру в Індіан-Веллсі. 
 
«Я провела вже дуже велику кількість матчів цього року, і я дуже втомилася. Особливо це видно з того, що я знову достатньо сильно захворіла. Зараз мені просто хочеться відпочити, поїхати додому і набратися сил на ґрунтовий сезон», — поділилась найближчими планами Костюк, яка після останніх успіхів піднялась у рейтингу на рекордне для себе 26-те місце.
 
При цьому Марта підтвердила, що планує цьогоріч зіграти на Олімпіаді в Парижі. «Не знаю, чи буду виступати в парі, але точно планую виступити в «одиночці». Дуже чекаю свого дебюту там. Звичайно, хочеться медаль, але до цього ще дуже далеко», — сказала тенісистка.
 
Натомість поступово набирає форму після травми спини перша ракетка України Еліна Світоліна. В Індіан-Веллсі Еліна дійшла до третього кола, а в Маямі показала хорошу гру, але все ж поступилась у першому для себе матчі іменитій японці Наомі Осаці (2:6, 6:7). Цей тиждень Світоліна починає 16-ю в табелі про ранги WTA.
 
Після відмови від продовження матчу в Індіан-Веллсі через проблеми зі здоров’ям значно краще грає півфіналістка Australian Open-2024 Даяна Ястремська, яка в Маямі спочатку обіграла австралійку Севілл (7:5, 7:5), а потім у боротьбі програла представниці топ-10 рейтингу Марії Саккарі з Греції (5:7, 4:6).
 
Ще краще Даяна виступає в тандемі з Ангеліною Калініною — український дует, який уперше грає разом, уже дійшов до чвертьфіналу, обігравши титулованих парниць зі США та Австралії. Рішення Даяни й Ангеліни зіграти пару може бути стратегічно правильним і в контексті підготовки до Олімпіади, де Україна зможе заявити два дуети.
 
Окрім прориву в парі, Калініна може занести собі до активу і виступ в одиночному розряді — попри складний жереб, 27-річна українка в Маямі змогла дійти до четвертого кола.
 
Спочатку Ангеліна зуміла здійснити «камбек» проти експершої ракетки світу Каролін Возняцкі, відігравши матчбол — 5:7, 7:5, 6:4. А потім наша тенісистка взагалі здобула найбільшу перемогу в кар’єрі, обігравши другу ракетку планети, білоруску Сабалєнко, — 6:4, 1:6, 6:1. На матч за чвертьфінал проти представниці Казахстану Путінцевої сил уже не вистачило — 4:6, 6:7.
 
На своєму рівні відіграла турніри в Індіан-Веллсі та Маямі і Леся Цуренко, яка на обох змаганнях дійшла до другого кола.
 
Далі ж на частину нашої жіночої команди чекають матчі Кубка Біллі Джин Кінг проти Румунії (12-13 квітня). На кортах Флориди боротися за потрапляння до фінальної частини Кубка будуть Світоліна, Цуренко, дебютантка збірної Юлія Стародубцева та найкращі парниці — сестри Кіченок. Румунія, до речі, теж заявила чи не найсильніший склад на чолі з титулованою Сімоною Халеп, котра повернулась на корт після тривалої допінгової дискваліфікації.