День першої столиці

02.08.2005
День першої столиці

Лідер «Арсеналу» Сергій Мізін «вибачає» Артема Куслія на тлі рекламного плакату «УМ». (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      У Харкові справжній футбольний бум — «Металіст» після чотирьох турів вийшов на перше місце у вищій лізі, за різницею м'ячів випереджаючи «Шахтар», а «просто» «Харків»,  дебютант класу найсильніших, свою видовищну гру нарешті підтвердив першою перемогою, і якою! Причини успішного результату «металістів» слід шукати у тренерському штабі команди. Мирон Маркевич за досвідом і вмінням «робити гру» з будь-якого наявного «матеріалу» не поступається іншому визнаному авторитету — Євгенові Кучеревському. А ще в несподіваного для багатьох лідера чемпіонату є другий тренер Сергій Ковалець, чию роль у психологічній підготовці гравців важко переоцінити. Тому особлива атмосфера на центральному стадіоні Харкова, якої тут не відчувалося з часів, коли в місті працював Михайло Фоменко, — це наслідок того, що бажання уболівальників та гравців повністю збігаються і перемножуються на спільні амбіції.

      Утім обмежити складові успіхів «металевих» лише налаштованістю — значить недооцінити суто футбольні досягнення їх тренерського штабу. А про них найліпше свідчать слова «протилежної сторони». Так, наставник «Таврії» Олег Федорчук, у якого команда теж грає і думає на полі, після позавчорашнього матчу сказав: «Металіст» мені дуже сподобався організацією гри та внутрікомандною дисципліною. А ще здивувало, скільки ударів зі штрафних та дальніх дистанцій припадало на площину воріт. Буду дивитися і вчитися у Маркевича. Хочу подякувати супернику за урок, адже за рік моєї роботи у «Таврії» — це перша гра, коли нас обіграли насамперед тактично». Відзначимо, що долю центральної зустрічі туру дублем вирішив новобранець «Металіста» серб Мілян Мрдакович. На цей факт уболівальники відреагували жартом: «День перемоги «М.М.М.» — «Металіста» — Маркевича — Мрдаковича.

      За рекорд результативності чемпіонату ми теж повинні завдячувати Харкову. Геннадій Литовченко взагалі дуже «полюбляє» Запоріжжя, бо звідти родом його дружина. У попередньому сезоні, тренуючи «Металіст», він декласував тут місцевий «Металург» на очах у тещі — 4:1, а тепер «стер у порошок» вже з ФК «Харків». Відтак помста слобожанців запоріжанам триває. Нагадаємо, що в 2002 році «Металіст» поступився місцем у Кубку УЄФА «МЗ» після несправедливого кабінетного рішення, а у 2003-му харків'яни вилетіли з «вишки», бо в ній «мав» залишитися «Металург». Що очікує команду «сталеварів» після того, як команду залишив Валерій Яремченко (таким був протест проти небажання керівництва клубу витрачати гроші на нових гравців), сказати важко. Подейкують, що у Запоріжжі може з'явитися Олександр Іщенко, якого пам'ятають за роботою в «Зірці», коли кіровоградська команда вилетіла з елітного дивізіону, не здобувши жодної перемоги. Що ж до звітного матчу, то відзначимо також перший хет-трик сезону у виконанні Юрія Целих та дублі Ібрагімова і ще одного балканця Мірко Селака.

      Команди ж, які заслужили право представляти Україну в єврокубках, відверто розчарували. «Дніпро» ще повинен завдячувати «Арсеналу», що програв з мінімальним рахунком, бо грав так, що Євген Кучеревський, одержавши приз від «УМ», сумно визнав: «Не впізнаю свою команду». Врятувати дніпровців міг Богдан Шершун, який вперше вийшов на поле після переходу з московського ЦСКА, але «блудний син» не влучив у ворота Байрашевського з п'яти метрів. Додамо, що «каноніри» «вибачали» оборону гостей та голкіпера Артема Куслія як мінімум сім разів, а тон у київському колективі задавали два ветерани Сергії — Мізін та Коновалов, який нарешті повернувся після травми.

      А ось другий повпред в Кубку УЄФА — «Металург» (Донецьк) зміг врятуватися у Полтаві завдяки голу єдиного форварда в заявці — Олександра Олексієнка. Про що думало керівництво «МД», коли розпродувало або віддавало в оренду сімох (!) гравців, невідомо. Хоча відомо, що це не та команда, яка має проблеми з фінансами. Невже «метадони» знову орендують гравців, яких виставили на трансфер земляки-гірники? Але ж серед них немає жодного форварда!

      Мінімальні перемоги «Динамо» та «Шахтаря» не з тих, що переконують у готовності лідерів увійти в Лігу чемпіонів. Проблеми оборони у команді Леоніда Буряка були помітними на тлі «Закарпаття» також. Добре, що в «біло-синіх» бодай середня лінія перебуває на піднесенні, що підтвердили красиві голи Ротаня та Черната.

      У Мірчі Луческу ніби немає очевидних відхилень в усіх лініях, але наставника «Шахтаря» турбує, що його підопічні насичену оборону «Кривбаса» «відкорковували» не так завдяки колективним взаємодіям, як індивідуальному артистизму. А що ж він хотів, коли в Донецьку зібралася така бразильська «колонія» — ось і Фернандіньйо дебютував і запам'ятався кількома хитрими передачами. Подарунок же  у вигляді гола до 60-річчя румунського фахівця, за іронією, містеру Луческу підніс інший «латінос» — Брандао, який свого часу мав непорозуміння з наставником.

 

ТАБЛО

Результати матчів 4-го туру:

«Закарпаття» — «Динамо» — 1:2

      4 720 глядачів

      Голи: Михалик, 58 — Ротань, 40; Чернат, 65

«Шахтар» — «Кривбас» — 1:0

      20 000 глядачів

      Гол: Брандао, 53

«Металіст» — «Таврія» — 2:0

      14 500 глядачів

      Голи: Мрдакович, 7, 10

«Металург» (З) — ФК «Харків» — 3:6

      3 500 глядачів

      Голи: Аржанов, 30; Селак, 85, 89 — Целих, 19 (пен.), 57, 62; Шопін, 25; Ібрагімов, 29, 73

«Арсенал» — «Дніпро» — 1:0

      5 500 глядачів

      Гол: Окодува, 20

«Іллічівець» — «Чорноморець» — 0:1

      10 000 глядачів

      Гол: Кирлик, 52

«Ворскла» — «Металург» «Д» — 1:1

      5 000 глядачів

      Голи: Єпуряну, 15 — Олексієнко, 80

Турнірне становище команд:

            І     В     Н     П     М     О

1. «Металіст»     4     4     0     0     6-0   12

2. «Шахтар» 4     4     0     0     7-2   12

3. «Динамо» 4     3     1     0     9-2   10

4. «Чорноморець»  4     3     1     0     5-1   10

5. «Волинь» 4     2     1     1     5-4   7

6. «Таврія» 4     2     0     2     5-6   6

7. «Металург» (Д) 4     1     3     0     6-1   6

8. ФК «Харків»    4     1     1     2     10-9  4

9. «Кривбас»      4     1     1     2     3-3   4

10. «Іллічівець»  4     1     1     2     3-5   4

11. «Арсенал»     4     1     1     2     3-5   4

12. «Дніпро»      4     1     0     3     4-6   3

13. «Ворскла»     4     0     2     2     3-5   2

14. «Закарпаття»  4     0     2     2     1-4   2

15. «Металург» (З)      4     0     1     3     4-11  1

16. «Сталь» 4     0     1     3     2-12  1

      Бомбардири: Целих (ФК «Харків») — 4, Сачко («Волинь»), Косирін («Чорноморець») — 3.

 

ПЕРША ЛІГА

      Минулої суботи стартував і чемпіонат у першому вітчизняному дивізіоні. Цього року, на відміну від попередніх, боротьба очікується справді запекла, адже вже на початку першості кілька команд не ставлять завдань інакших, аніж підвищення в класі (раніше клуби в першій лізі визначалися з можливостями, і не просто ігровими, а й головним чином фінансовими, здебільшого в зимовому антракті). І «Оболонь», і «Борисфен», попри деяке кадрове послаблення, прагнуть довести, що гідні вищого дивізіону, і вже в стартовому турі засвідчили серйозність своїх намірів. Харківський «Геліос» та бурштинський «Енергетик» — новачки першого дивізіону — поступилися фаворитам «мінус 2», причому в Борисполі всі питання було знято вже до 6-ї хвилини. А очолюють турнірну таблицю завдяки найкращій різниці м'ячів «Карпати» — ще один кандидат на повернення до «вишки». Львів'яни почали сезон зі... звернення до фанів, запевнивши, що путівка до вищої ліги — «чітке й однозначне», а головне — цілком реальне завдання, проте вирішити його можна лише за активної підтримки вболівальників. Щоправда, в першому турі повболівати за «зелено-білих» у їхній зустрічі з ЦСКА прийшло всього 3,5 тисячі чоловік. Тим часом на матчі в Луганську ще один амбітний колектив — «Зорю» — підтримували аж 12 тисяч глядачів. І улюблена команда таки переграла ще одного новачка першої ліги — «Кримтеплицю» з Молодіжного.

      Результати матчів 1-го туру: «Оболонь» — «Геліос» — 2:0 (Іващенко, 64; Крохмаль, 83), «Борисфен» — «Енергетик» — 3:1 (Швець, 3; Литовчак, 6 (пен.); Дмитрук, 72 — Соколенко, 25), «Зоря» — «Кримтеплиця» — 1:0 (Каменюка, 75; 12 000 глядачів), «Динамо-2» — «Газовик-Скала» — 1:1 (Мілько, 67 — Теплий, 12), ФК «Бершадь» — «Спартак» (С) — 1:0 (Веретинський, 2; вилучення: Захаров, 64 («С»)), «Карпати» — ЦСКА — 3:0 (Распопов, 7; Фещук, 80, 82), «Динамо-Ігросервіс» — «Поділля» — 0:3 (Полкаринін, 45 (пен.); Кучеренко, 65; Маковей, 82), «Спартак» (І-Ф) — «Шахтар-2» — 2:1 (Доценко, 5, 16 — Голопьоров, 59; вилучення: Голопьоров, 85 («Ш»)), «Сталь» (Ддз) — «Нафтовик-Укрнафта» — 2:0 (Мазяр, 59; Ізвеков, 86).

      Становище лідерів: «Карпати», «Поділля», «Борисфен», «Оболонь», «Сталь», «Спартак» (І-Ф), «Зоря», ФК «Бершадь» — по 3.