І який же він після цього «фартовий»?

31.03.2006

      Українські уболівальники футболу в шоці. Деякі взагалі починають вимагати відставки головного тренера національної збірної Олега Блохіна, аби не допустити провалу «синьо-жовтих» на чемпіонаті світу в Німеччині. Бо що казав Олег Володимирович у телевізійній рекламі Опозиційного блоку «Не так!», за списком якого він балотувався до Верховної Ради як член СДПУ(о)? «Юра, нє пєрєживай, ми побєдім. Я фартовий». І де зараз ці «нетаки»? Блок, якому «фартовий» Блохін пророкував перемогу, набрав лише 1 відсоток голосів. Такий самий крах чекає на підопічних Блохіна та Суркіса і на «мундіалі»?..

      А якщо серйозно, то маємо справу з фактом: Олег Блохін, який у парламент-1998 пройшов за списком Лазаренка, до ВР-2002 — як кандидат від комуністів, а після того пристав до есдеків, народним депутатом більше не буде. Разом із ним залишаться поза парламентом і Григорій Суркіс (№ 6 у списку «Не так!»), й інші висуванці ФК «Динамо». До речі, чим не привід замислитися над ставленням київського вболівальника до політичної позиції керівництва свого улюбленого клубу? Адже блок «Не так!», базований фактично на керівниках ФК «Динамо», не набрав 3% навіть на виборах у Київраду, не кажучи вже про парламент.

      Але поразка Блохіна—Суркіса — не найгучніша серед «обломів» людей спорту, які вирішили йти в політику. Що вже казати про кандидатів від таких політичних утворень, як, скажімо, Партія патріотичних сил. Стрибунка Олена Говорова (№ 4 у списку ППСУ) та віце-президент Федерації боксу Юрій Андрійчук (№ 8) щиро сумують з приводу 30-го місця своєї партії, яка набрала «аж» 0,1% голосів.

      Не буде у Верховній Раді й потенційного фаворита кулачних боїв у президії Віталія Кличка — його блок «Пора»—ПРП у фіналі виборчої кампанії не виправдав сподівань і отримав менш як 1,5%.

      Але дефіциту «спортивних» кадрів у депутатському корпусі не спостерігатиметься. Невдачі інших політичних сил компенсовано «фізкультурниками» Партії регіонів. Від «донецьких» до парламенту пройшли президент ФК «Шахтар» Рінат Ахметов, президент Професійної футбольної ліги Равіль Сафіуллін, спортивний директор, колишній головний тренер «Шахтаря» Віктор Прокопенко, генеральний секретар цього ж футбольного клубу Юрій Колоцей, президент футзального клубу «Шахтар» Євген Геллер. І це — не рахуючи водія, охоронця та помічника пана Ахметова. А найтитулованішим спортсменом, який отримав мандат за сприяння Партії регіонів, став олімпійський чемпіон із боротьби Ельбрус Тедеєв.

      «Наша Україна» привела до парламенту лише одного чоловіка від спорту, зате якого високого — керівника баскетбольного клубу «Київ» Олександра Волкова. А ось директор БК «Київ» Віталій Хоменко залишився за межами Верховної Ради.