"Приватбанк" переходить у 100% власність держави

23:50, 18.12.2016
"Приватбанк" переходить у 100% власність держави

Ігор Коломойський сам попросив уряд забрати банк? (Фото Української правди.)

Один з найбільших банків країни - "Приватбанк", який досі належав Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, переходить у власність держави.

Про це за результатими засідання Ради нацбезпеки та оборони України в неділю повідомляють на сайті уряду.

"Кабінет Міністрів України на засіданні в неділю розглянув питання забезпечення стабільності у фінансовій системі країни. Беручи до уваги результати засідання Ради національної безпеки та оборони України, уряд підтримав пропозицію Національного банку та Ради фінансової стабільності про перехід ПАТ "Приватбанк" у стовідсоткову державну власність", - сказано там.

Передбачено, що держава в особі Міністерства фінансів стане власником 100% акцій ПАТ "Приватбанк" та гарантує безперебійне функціонування цієї установи та збереження коштів його клієнтів.

Ці дії відбуваються у чіткій координації з міжнародними фінансовими організаціями та за їхньої підтримки.

Голова НБУ Валерія Гонтарєва, яка брала участь в засіданні уряду та Міністр фінансів Олександр Данилюк поінформували членів Кабміну про те, що це приватні акціонери "Приватбанку" звернулися з пропозицією, аби держава в інтересах клієнтів банку стала його повним власником.

Перехідний період починається з понеділка, 19 грудня.

"Держава забезпечить плавний перехід, стабільну роботу цієї установи у звичному для її клієнтів режимі. В уряді виходять із того, що ухвалене ним відповідальне рішення врятувало як Приватбанк, так і всю банківську систему", - відзначають у Кабміні.

У понеділок о 8-30 ранку про деталі ухвалених рішень мають поінформувати на спільній прес-конференції міністр фінансів Олександр Данилюк та голова Нацбанку Валерія Гонтарєва.

Уранці також окремі заяви з цього приводу зроблять Президент України Петро Порошенко та прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

За даними НБУ, станом на 1 жовтня за розміром активів "Приватбанк" займав 1-е місце 100 серед діючих банків - зі 271,8 млрд гривень.

Як повідомляла "УМ", прем'єр Гройсман скасував свій політ до Брюсселя через засідання РНБО з приводу націоналізації "Приватбанку".