«Бе-бе-бе» Авакова: справа проти міністра МВС як попередження для "Народного фронту"

15:39, 14.09.2016
«Бе-бе-бе» Авакова: справа проти міністра МВС як попередження для "Народного фронту"

Нападки на міністра МВС - це "чорна мітка" "НФ" від Блоку Порошенка. (Фото з архіву.)

14-й день вересня почався сенсацією: Генпрокурор Юрій Луценко відкрив кримінальне провадження щодо міністра МВС Арсена Авакова.

У правовій державі, якою Україна не є, це означало б тільки одне: до чиновника, який проштрафився, в двері гучно постукала справедливість.

У нас же все значно цікавіше, й калейдоскоп версій свідчить про те, що велика політика давно підім’яла під себе юриспруденцію. Чи дійсно Аваков сильно піднабрид Порошенку &Ко, чи за подіями довкола міністра стоїть щось інше?

За словами Юрія Луценка, приводом для порушення справи став лист глави Центру протидії корупції Віталія Шабуніна.

«Я в день отримую (листи) від декількох десятків людей, в тому числі і від Шабуніна, за листом якого так само порушив кримінальну справу – ви не повірите на кого – на міністра внутрішніх справ Авакова, тому що всі однакові. Всі звернення в ГПУ мають однаковий процесуальний статус», – агентство УНІАН передає сказане Луценком.

Легкий сарказм Луценка залишає ще більше простору для трактувань: то Генпрокуратура серйозно взялася за Авакова чи лише грає вар`ята? Прес-секретар Луценка Лариса Сарган ще більше сплутала карти: «Звинувачення проти нинішнього міністра внутрішніх справ можуть трактуватися як предмет уяви, що не може бути підставою для переслідування міністра.

А щодо кримінальних проваджень за заявами кляузників, то вони були й будуть. На жаль, для когось це професія, а в пострадянському суспільстві і спосіб дискредитації. Достатньо згадати кримінальні провадження для перевірки заяв Капліна, які не підтвердились. Пошук розбіжностей між керівниками правоохоронних структур є марним. І в ГПУ, і в МВС усвідомлюють, що мають спільного ворога - злочинність і корупцію - проти якого ведуть боротьбу», - написала Сарган на своїй сторінці у мережі Фейсбук.

Таким чином, Віталій Шабунін, за оцінкою багаторічного речника Луценка, - «кляузник». Сам носій цього ярлика чесно зізнався, що взагалі не розуміє, про яку справу щодо Авакова йде мова. Зацитуємо його фейсбучну сторінку дослівно.

«Щодо Arsen Avakov, на якого за нашим зверненням возбудилося ГПУ. Корупційні злочини міністра МВС чи будь-якого іншого міністра - не підслідність ГПУ. Я не впевнений, що конкретно мав на увазі Юрій Луценко - нехай оприлюднює деталі розслідування, бо Центр Протидії Корупції багато писав стосовно відомства Авакова». І додає: «Розслідувати корупційні злочини високопосадовців має НАБУ, і сьогодні підслідність визначають ДВІ людини в країні - гепрокурор та його заступник (в тому числі керівник САП). Однак руками нардепів це право хочуть закріпити виключно та одноосібно за генпрокурором - законопроект №5097», - пише Віталій Шабунін.

Отож версія того, що відбувається, від самого Шабуніна звучить так: незрозумілі шаманські танці довкола Авакова знадобилися, щоб закріпити за ГПУ право на визначення підслідності гучних кримінальних справ. Запам’ятаємо її та підемо далі, тим паче, що у нас на черзі ще один учасник Інтернет-баталій – радник Авакова Зорян Шкіряк.

«Генеральна прокуратура відреагувала згідно норм КПК і внесла провадження в ЄРДР. Така норма стосується будь-якого громадянина України. Перед Законом рівні усі. І міністри, і прокурори, і депутати (щоправда, окрім Лєщенка і Ко, вони у нас "недоторкані")», –  зазначив Шкіряк, ще й пнувши принагідно Сергія Лещенка.

Маємо, таким чином, версію другу – шкіряківську: справа, порушена проти Авакова, означає… абсолютно нічого. Просто таки зеро. Знайшовся заявник, чий свербіж щодо написання доносів було вирішено бодай частково притлумити. Оце й усе.

Однак насправді не все так просто. Авакову є, що інкримінувати. Хто цікавиться повним переліком його гріхів, тим – до Шабуніна. Ми ж, задля економії часу, згадаємо тільки епізод з армійськими наплічниками. Коротка попередня історія: журналіст Роман Бочкала влітку 2015 року повідомив, що Міністерство внутрішніх справ України закупило рюкзаки за 3 тис. грн за штуку на загальну суму 14,5 млн грн. Пізніше на YouTube з'явилося відео нібито розмови екс-заступник міністра Сергія Чеботаря і людини, схожого на сина міністра внутрішніх справ Олександра Авакова. На відео двоє чоловіків розмовляють про постачання рюкзаків для підрозділів МВС. Переглянути «кіно» можна за цим посиланням.

Та попри все, вірогідність того, що Авакова дійсно запроторять за грати, - мізерна. Тим паче, що згадана вище Лариса Сарган вже в обід сьогоднішнього дня поквапилася повідомити, що викладені в заяві проти Авакова факти не знайшли підтвердження, а відтак справа проти нього буде закрита. Сарган лукавить: вона говорить про те, що в ГПУ немає проваджень проти Авакова, а от щодо НАБУ, то «деталі треба дізнаватися у них». Отже, насправді перевірка по Авакову не завершена. Та вона й не могла бути завершена за такий короткий строк.

Протягом однієї доби можна встигнути тільки одне: подати сигнал «Народному фронту» (політсилі, яка породила Авакова) про те, що остаточне «розлучення» з БПП є неминучим. Сигнал цей було подано шляхом приниження міністра МВС - такою є версія номер три, котру озвучує політолог Руслан Бортник. «Ситуація навколо Авакова і «Народного фронту» складається дуже непроста. Навколо його команди останнім часом або порушено, або обговорюється на перспективу ціле намисто справ - це справа заступника міністра внутрішніх справ Чеботаря з приводу незаконного продажу піску, справи щодо екс-народного депутата Миколи Мартиненка, справи проти Яценюка тощо», - цитує Бортника новостійне агентство «Харків».

 

По суті, нинішній альянс Блоку Петра Порошенка і «Народного фронту» приречений на провал. І після краху цього альянсу Аваков і вся команда «Народного фронту» можуть виявитися дуже зручними козлами відпущення, на яких звалять всі провали, і яких почнуть переслідувати, в тому числі, і з антикорупційних мотивів. «Що стосується долі самого Авакова, його відхід прямо зараз малоймовірний. Можна допустити заміну на посаді міністра МВС на іншого представника «Народного фронту», але все-таки це навряд чи станеться», - вважає Бортник.

Щоправда, деякі колеги Бортника по політологічному цеху з ним не згодні. Вони породили припущення номер чотири: справа не так в бажанні насолити «Народному фронту», чиї шляхи з пропрезидентським БПП невпинно розходяться, як у намірі відсторонити самого Авакова. Його можуть замінити на іншого представника «Народного фронту» - Олександра Турчинова, котрий нині обіймає посаду голови РНБО. Але тут є одна складність: потрібно, аби Верховна Рада (в том числі і «Народний фронт») прийняла відставку Авакова, а відтак знайшла 226 голосів для призначення Турчинова.

«Порошенко начебто і хоче забрати цю посаду. Але розуміє, що різкі кроки можуть зруйнувати коаліцію. Дострокова кампанія дасть такий результат, що Президенту не буде з ким створювати коаліцію. Тому він хоче, якщо й міняти міністра внутрішніх справ, то на когось такого, хто б гарантував забезпечення збереження коаліції. Але при цьому був би більш лояльним до Президента і більше на нього орієнтувався», - говорить директор аналітичного центру «Політика» Микола Давидюк.

Отож, підсумуємо. Арсена Авакова не так «саджають», як попереджають про те, що його нелояльність створює значні проблеми. В першу чергу – йому самому. Можливо також, що попередження стосується політичної сили Авакова. Хай там як, а зрозуміло, що Президент Порошенко на порозі «екватора» своєї каденції налаштований забезпечити собі максимальний комфорт. Тож всім, хто цьому комфорту заважає, слід взяти до уваги: буде непереливки.