ЗСУ розпочали формуючі операції, а не контрнаступ – Петр Павел

13:36, 15.06.2023
ЗСУ розпочали формуючі операції, а не контрнаступ – Петр Павел

Президент Чехії Петр Павел під час інтерв’ю. (Фото Радіо Свобода)

Президент Чехії Петр Павел вважає, що Сили оборони України ще не розпочали  повномасштабного контрнаступу, але перші операцій на кількох напрямках є формуючими.

 

Як інформує Україна молода, про це Петр Павел в інтерв’ю Радіо Свобода у четвер.

 

«Я вважаю, що справжнього контрнаступу ми ще не побачили. Усе – ще попереду. Я б назвав це, виходячи зі свого військового досвіду, формуючими операціями», – зазначив генерал Павел.

 

На його думку, все, чого українським силам не вдасться досягнути цього року, доведеться відкласти принаймні до весни наступного – "з усіма пов’язаними труднощами".

 

Чеський лідер зауважив, що підготовка до контрнаступу цілком природньо тривала місяці. Адже для того, щоб підготувати значні військові сили, забезпечити їх технікою, навчити, здобути достатньо ресурсів усіх видів, потрібно багато часу.

 

«Це також потребує великих зусиль усіх людей, які залучені. Тож навіть якщо ми оцінюємо контрнаступ з цієї технічної точки зору, то підготовка до нового наступу знову займе значний час. Якщо ми також врахуємо погодні умови, які дуже несприятливі протягом зими, то ми дійдемо висновку, що все, чого не вдасться досягнути цього року, доведеться відкласти принаймні до весни наступного року з усіма пов’язаними труднощами. Зокрема, із труднощами зберегти підтримку партнерів», – сказав пан Павел.

 

І додав, що на Заході бачать "вікно можливостей цього року" і це означає, що "знадобиться як мінімум три-чотири місяці, перш ніж почнеться будь-яка інша активність".

 

Як повідомляла «УМ», напередодні генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що поки що зарано робити висновки стосовно того, чи стане український контрнаступ поворотним у війні.