Швейцарія підтримує створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України

19:46, 16.11.2023
Швейцарія підтримує створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф проти України

Швейцарію на зустрічі в Берліні представляв посол, голова Управління міжнародного громадського права Франц Перрес. (twitter.com/SwissIntLaw)

Швейцарія офіційно приєдналася до основної групи країн, які виступають за створення спеціального трибуналу щодо злочину російської агресії проти України.

 

Сталося це на зустрічі групи країн в Берліні 16 листопада.

 

Як інформує Україна молода, про таку позицію повідомило Міністерство закордонних справ Швейцарії у четвер.

 

Зауважимо, що країни, які виступають за створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України, уже кілька місяців збираються в рамках основної групи країн і разом розробляють рішення щодо майбутнього формату трибуналу, його місцезнаходження і методів роботи.

 

Швейцарію, під час приєднання до основної групи на зустрічі в Берліні, представляв посол Франц Перрес, голова Управління міжнародного громадського права.

 

Відтак, Швейцарія заявляє, що успіх такого трибуналу залежатиме від кількох факторів, він повинен:

 

мати міцну правову основу та відповідати міжнародним нормам і стандартам;

доповнювати існуючі механізми, особливо Міжнародний кримінальний суд (МКС);

користуватися міжнародною підтримкою;

мати міжнародний характер.

 

Крім підтримки створення спеціального трибуналу, Швейцарія домагатиметься перегляду Римського статуту, щоб полегшити юрисдикцію МКС, аби він міг розглядати злочини агресії в усіх контекстах.

 

За останні місяці ініціативу про спецтрибунал підтримали 38 країн, зокрема Франція, Німеччина, Норвегія, Гватемала, Японія і Канада.

 

Нагадаємо, що Україна вже понад півтора року працює над тим, щоб створити Спеціальний трибунал щодо злочину агресії й там притягнути до відповідальності путіна та інших російських високопосадовців.

 

Аби подолати президентський імунітет путіна, а також щоб трибунал був легітимний, його мають підтримати провідні демократії світу, насамперед Сполучені Штати — і вони не проти, але зовсім не в тому форматі, який потрібен Україні.

 

Україна наполягає на Міжнародному трибуналі, а США підтримують інтернаціоналізований трибунал. Адже Вашингтон не хоче отримати прецедент, який призведе до розслідування війн в Іраку й Афганістані.

 

Як повідомляла "УМ", у жовтні ПАРЄ визнала путіна диктатором