У Донецьку вимагають віддати Нелю Штепу та 523 людини: список Надії Савченко

13:12, 10.01.2017
У Донецьку вимагають віддати Нелю Штепу та 523 людини: список Надії Савченко

Списки Савченко вигідні ватажкам терористів.

Народний депутат Надія Савченко оприлюднила списки українських полонених у ОРДЛО і на території Росії та зниклих безвісти. Також вона наводить списки з 524 осіб, яких запитують в української сторони так звана ДНР.

 

Серед них є, зокрема, і прізвище обвинувачуваної в сепаратизмі Нелі Штепи, яка була мером Слов’янська під час його окупації.

 

Про це Надія Савченко написала на своїй сторінці у Facebook у вівторок.

 

«Чому потрібно публікувати списки полонених і зниклих безвісти людей? Та для того щоб їх можна було знайти! Мій процес звільнення був публічним», - так вона пояснила оприлюднення списків.

 

За словами Савченко, ці списки складені протягом дев'яти місяців після її повернення з полону в Росії, і в них можуть бути неточності.

 

Зокрема, у списках вказуються 41 прізвище українців, які утримуються сепаратистами Донецька і Луганська і підтверджені ними. Також Савченко наводить список з даними про 121 українця, яких запитує офіційний Київ.

 

Крім цього, депутат оприлюднила список з 524 осіб, яких запитує так звана ДНР та список з 377 осіб – від ЛНР.

 

Савченко також вважає, що обмін «всіх на всіх» повинен відбутися у три етапи.

 

«Етап перший: здійснюється обмін по списках, які підтверджує кожна сторона зі свого боку утримуваних полонених. Етап другий: з тих, хто залишився в списках, розшукуються по прихованих в'язницях і підвалах, одною й іншою стороною, всі полонені що залишилися живі. Етап третій: всіх, кого знайти не вдалося визнаються мертвими або безвісті зниклими», - написала вона.

 

За словами Савченко, є  дві категорії обміну.

 

«Перша категорія - це наші військовополонені, що знаходяться на окупованій Росією, території Донецької та Луганської областей України. Українською стороною подається запит на 129 людей. Протилежна сторона підтверджує 42 людини. Ще Україною розшукується 494 безвісті зниклих. Вони пропорційні обміну на ув'язнених в Україні по списках, які запрошують представники окупованих, Росією, територій Донецької й Луганської областей України. Від ДНР в списках таких людей 524, а від ЛНР 377 людей. Частину людей з цих списків українська сторона також підтверджує, приблизно 256», - написала Савченко.

 

Відтак, вона пропонує пропонує провести перший етап обміну підтверджених осіб з обох боків: 42 українця обміняти на 256 сепаратистів.

 

Савченко зазначає, що «друга категорія обміну - це українські політв'язні, що утримуються у російських в'язницях та в окупованому Росією Криму».

 

«Їх на даний час 44 людини. В Україні у в'язницях теж є російські громадяни, які відбувають покарання за злочини скоєні проти територіальної цілісності України та проти українського народу в період з 2014 по 2016 роки. Їх на даний час 102 особи.

Маємо перший етап обміну по другій категорії «всіх на всіх» - це 44 на 102», - пропонує депутат.

За її словами, очільники ДНР і ЛНР в списках своїх людей подали дуже багато росіян: 47 росіян в списках донецьких бойовиків і 4 росіянина в списках від луганських терористів.

 

«Для чого так зробили? Та щоб приховати присутність російських військ на території України видавши їх за сепаратистів і щоб виміняти їх, під шумок, не віддавши українських політв'язнів з Росії та окупованого, Росією, Криму!», - вважає Савченко.

 

 

Цікаво, що у списку терористів ДНР під №517 зазначається і прізвище Нелі Штепи, колишнього мера Слов’янська. Нагадаємо, що пані Штепа наразі перебуває на лаві підсудних, оскільки окупація міста у 2014 році відбулася саме за її участі.

 

Нагадаємо, що 6 січня народний депутат Надія Савченко заявила про те, що найближчим часом оприлюднить списки українських заручників на Донбасі.

 

7 січня стало відомо, що СБУ виступає проти оприлюднення списків українських полонених, яких утримують на окупованих територіях та у Росії, оскільки це може їм зашкодити.

 

Представники СБУ обіцяли провести роз’яснювальну роботу з депутатом Савченко. Утім, як бачимо, усебуло марно.