СБУ заблокувала спроби росіян отримати доступ до бойової системи планування операцій ЗСУ

15:10, 08.08.2023
СБУ заблокувала спроби росіян отримати доступ до бойової системи планування операцій ЗСУ

СБУ виявила шпигунські програми, призначені для отримання інформації із системи ЗСУ (Фото з відкритих джерел)

Українські кіберфахівці з СБУ перекрили спроби російської військової розвідки отримати доступ до системи обміну даними, яка використовується Збройними силами України, що допомогло запобігти збору розвідувальної інформації та забезпечити безпеку важливих військових систем.

 

Як інформує Україна молода, про  це повідомила Служба безпеки України.

 

«Оперативна реакція СБУ завадила спецслужбам РФ отримати доступ до чутливої інформації щодо дій ЗСУ, локацій і переміщення Сил оборони, їхнього технічного забезпечення тощо», – зазначили у службі.

 

Оборонна кібероперація проводилася у взаємодії із ЗСУ. Встановлено, що відповідальність за кібератаки лежить на хакерському угрупованні Sandworm, підконтрольному російській військовій розвідці.

 

За даними СБУ, для поширення «вірусів» у системі основну ставку ворог робив на захоплення українських планшетів на полі бою. У подальшому загарбники планували використовувати наявні на цих пристроях доступи та програми для проникнення в систему. Усього виявлені майже 10 ворожих шпигунських програм, призначених для отримання інформації із системи.

 

Начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк наголосив, що робота з відбиття кібератак російських спецслужб, які намагаються зламати систему українського військового управління і не тільки, триває з перших днів повномасштабної війни.

 

«Проведена нами зараз операція – це кібероборона нашого війська», – підкреслив він.

 

Відомо, що раніше хакери, яких підозрюють у роботі на російську зовнішню розвідку, намагалися зламати компʼютери десятків дипломатів, які працюють у посольствах в Україні.

 

Як повідомляла УМ, технології,  які дозволяють відстежувати листування у зашифрованих месенджерах Telegram, WhatsApp і Signal, відстежувати місцезнаходження телефонів, ідентифіковувати анонімних користувачів та зламувати облікові записи отримала Федеральна служба безпеки росії.