Зустріч G7 у Токіо: міністри посилять санкції проти рф та продовжать підтримку України

09:38, 08.11.2023
Зустріч G7 у Токіо: міністри посилять санкції проти рф та продовжать підтримку України

Під час зустрічі міністрів закордонних справ країн «Групи семи» (G7) у Японії. (Фото МЗС Японії)

Під час сесії щодо України в рамках дводенної зустрічі в Токіо Міністри закордонних справ країн «Групи семи» (G7) підтвердили рішучість нарощувати санкційний тиск на Росію та продовжувати підтримку України.

 

Як інформує УМ, про це йдеться 8 листопада в повідомленні Міністерства закордонних справ головуючої на засіданні Японії.

 

«За результатами обговорення міністри закордонних справ погодилася, що G7 залишатиметься єдиною у своїй позиції щодо запровадження жорстких санкцій проти Росії та надання рішучої підтримки Україні навіть у сьогоднішній міжнародній ситуації», - зазначається в повідомленні.

 

Країни «Групи семи» разом із міжнародними партнерами також продовжуватимуть просувати українську Формулу миру та нарощуватимуть допомогу Україні у відбудові й відновленні у співпраці державного та приватного секторів.

 

Сесія щодо України, в якій взяли участь топдипломати країн G7 та верховний представник ЄС з іноземних справ і політики безпеки Жозеп Боррель, тривала близько 80 хвилин.

 

На початку сесії головуюча на зустрічі міністр закордонних справ Японії Йоко Камікава заявила, що в умовах зростання напруженості на Близькому Сході важливо, аби країни G7 надіслали чітке послання міжнародному співтовариству про свою єдність у підтримці України.

 

Вона також наголосила на тому, що Японія продовжить розширювати санкції проти Росії та розповіла про ініціативи Токіо з підтримки відновлення України, зокрема, про пакет допомоги на суму $7,6 мільярда та заплановану на початок наступного року японсько-українську конференцію з відбудови України.

 

 

Після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Європейський Союз і країни G7 заморозили майже половину російських валютних резервів на суму близько 300 мільярдів євро, з яких майже 200 мільярдів знаходиться в ЄС.

 

У жовтні минулого року лідери ЄС доручили Єврокомісії підготувати пропозиції щодо використання заморожених активів країни-агресорки для фінансування відновлення України.

 

Додамо, що міністри торгівлі країн «Групи семи» у спільній заяві за підсумками дводенних переговорів в Осаці (Японія) засудили агресивну війну Росії проти України та знищення її зернової інфраструктури.

 

 

Вони розкритикували знищення Росією української інфраструктури експорту зерна під час вторгнення, а також рішення Москви в липні в односторонньому порядку припинити свою участь в угоді, яка дозволяє основному експортеру зерна – Україні – безпечно відновити поставки продовольства через Чорне море.

 

Як повідомляла УМ, атаки рф на зернову інфраструктуру України засудила G7.