рф посилює контроль над ЗАЕС - ISW

10:28, 17.11.2023
рф посилює контроль над ЗАЕС - ISW

Станція 7 разів повністю втрачала доступ до джерел живлення під час російської окупації.

Присутність росії на ЗАЕС та контроль окупантів над станцією посилюються – згідно звітів України та МАГАТЕ.

 

Як інформує УМ, про це йдеться в аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

 

Україна заявила, що окупація ЗАЕС призвела до збоїв у роботі обладнання та технічного обслуговування, які загрожують безпеці станції. НАЕК "Енергоатом" повідомив 16 листопада, що росіяни перевели 5-й енергоблок тимчасово окупованої ЗАЕС у "гарячий" стан, що призвело до витоку розчину борної кислоти, який потрапив у всі парогенератори реактора.

 

У НАЕК "Енергоатом" наголосили, що некомпетентність окупаційної влади ЗАЕС у виведенні реакторів із "холодного зупину" в "гарячий" призвела до витоку радіоактивного теплоносія з першого у другий контур реактора №4 та аналогічної ситуації з реактором №6.

 

За даними "Енергоатом", відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці ЗАЕС, внаслідок чого запустилися дизель-генератори й системи безпеки, які працювали 90 хвилин.

 

Аналітики наголошують, що звіти України та МАГАТЕ вказують на те, що присутність росії на ЗАЕС та контроль окупантів над станцією посилюються, а отже подібні збої можуть лише загострюватися в умовах подальшої російської окупації ЗАЕС.

 

13 листопада МАГАТЕ оголосило, що його представники відвідали російський "навчальний центр" на ЗАЕС на початку листопада і що російське агентство ядерного регулювання "Ростехнагляд" встановлює постійну присутність на ЗАЕС. В ISW попереджають, що такі повідомлення вказують на "нормалізацію" російської окупації ЗАЕС, навіть попри вже задокументовану безрозсудну поведінку російських військ поблизу станції.

 

Аналітики нагадують, що окрім нещодавніх проблем у роботі станції, ще влітку-восени 2022 року росіяни розгорнули військову техніку всередині об'єктів ЗАЕС та на станції.

 

"ЗАЕС повністю втрачала доступ до зовнішніх джерел живлення сім разів за свою історію експлуатації – усі сім інцидентів сталися під час російської окупації", - додали в ISW.

 

Як повідомляла УМ, на Запорізькій АЕС відбулося знеструмлення на шостому енергоблоці.