Депортованих українських дітей у рф «мілітаризують» - Костін, фото

13:49, 01.02.2024
Депортованих українських дітей у рф «мілітаризують» - Костін, фото

Андрій Костін у Ризі взяв участь у відкритті міжнародної конференції «Війна росії проти дітей». (Фото: Телеграм Офіс генпрокурора)

Депортованих до росії українських хлопчиків-підлітків змушують брати участь у програмах мілітаризації.

 

Як інформує УМ, про це 1 лютого зазначив під час конференції в Ризі «Війна Росії проти дітей» генеральний прокурор України Андрій Костін, повідомила пресслужба Офісу генпрокурора у Телеграм.

 

«У наших провадженнях перевіряється інформація щодо 19 546 дітей, які були примусово вивезені Росією під виглядом «гуманітарних» операцій. Цих дітей не просто переміщують, а й позбавляють української ідентичності: надають російське громадянство, влаштовують у російські сім'ї, змушують проходити перевиховання російською мовою, забороняють їм розмовляти українською. Хлопчиків-підлітків часто змушують брати участь у програмах мілітаризації», - зазначив генпрокурор.

 

Костін зауважив, що такі дії заборонені міжнародним гуманітарним правом.

 

Він також додав, що Незалежна комісія ООН з розслідування порушень в Україні дійшла висновку, що «в жодній із ситуацій, які розглядала Комісія, переміщення дітей не відповідало вимогам, встановленим міжнародним гуманітарним правом».

 

«Переміщення не були виправдані ані питаннями безпеки, ані медичними підставами», - сказав Костін.

 

 

Генпрокурор закликав використовувати кожну можливість, аби ефективно протидіяти цим кричущим порушенням міжнародного права та повернути дітей додому.

 

Нещодавно уповноважений Верховної Ради із прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Росія не надає жодних даних щодо українських дітей, яких туди вивезли, зокрема, про їхнє місцеперебування.

 

 

У березні Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та дитячого омбудсмена Марії Львової-Бєлової. Їх підозрюють у воєнних злочинах у вигляді незаконних депортації та переміщення населення, зокрема дітей, з тимчасово окупованої території України.

 

Як повідомляла УМ, депортованих дітей з України зустрічав особисто диктатор Лукашенко.