Поточні втрати росії внаслідок санкцій

18:42, 08.09.2023
Поточні втрати росії внаслідок санкцій

Що там на московії? (facebook.com/volodymyr.omelyan)

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій, станом на 07.09.2023

 

1. Ціни російських державних облігацій впали слідом за рублем.

 

- Ринок російських державних облігацій, за допомогою яких Мінфін рф позичає гроші для покриття дефіциту бюджету, охопила хвиля панічних розпродажів.

- Індекс цін облігацій федеральної позики на Московській біржі падає три місяці практично без зупинок, а 6 вересня, опустився до позначки 122,34 пункту - мінімальної з квітня минулого року.

- У борг дають все дорожче і неохоче.

- Раніше десятки мільярдів доларів у російських облігаціях тримали закордонні фонди, але після введення санкцій потік інвестицій знизився майже до нуля.

- За даними Центробанку рф, у липні майже 90% усіх розміщених Мінфіном паперів купило вузьке коло найбільших російських банків, насамперед державних.

 

2. Російський Мінфін не зміг розмістити облігації вперше за пів року.

 

- 6 вересня Мінфін рф планував розмістити облігаціі федеральної позики (ОФЗ) з погашенням 17 листопада 2032 року і з погашенням 11 травня 2033 року.

- Однак через відсутність заявок щодо прийнятних рівнів цін обидва аукціони були визнані такими, що не відбулися.

- На думку аналітиків, потенційні покупці російських облігацій очікують подальшого підвищення ключової ставки російського центробанку, а отже і підвищення відсотків за російськими держоблігаціями.

 

3. З росії тікають мільйонери.

 

- В абсолютній величині найбільше тікає мільйонерів з Китаю. Але можна подивитися на цю статистику у відносній величині, виходячи із співвідношення на все населення країни. Населення Китаю рівно вдесятеро більше, ніж у росії.

- Зараз саме росія світовий рекордсмен з втечі мільйонерів із країни – за підсумками 2023 року їх емігрує вдвічі більше, ніж із Китаю.

- У 2022 році з росії в відносному вирахуванні втекло в 7 разів більше заможних людей, ніж з Китаю.

 

4. За рік із російських аптек зникла п'ята частина асортименту імпортних препаратів.

 

- Так, за підсумками перших семи місяців 2023 року кількість доступних товарних позицій закордонних ліків зменшилася на 20% рік до року – до 6,7 тис.

- Серед категорій, де спостерігається найбільше скорочення, препарати для лікування серцево-судинних захворювань та антидепресанти.

- Одна з причин — подорожчання іноземних ліків та перехід споживачів на дешевші російські аналоги через прагнення заощадити.

- У росії виробляється 62% всіх препаратів, що споживаються в країні. Але асортимент російських ліків також скорочується.

 

5. У росії дорожчає м'ясо.

 

- З початку цього року м'ясо курей у рф стало дорожчим на 19,6%, свинини - на 8,9%, баранини - на 12,2%, яловичини - на 3,1%.

 

6. У серпні експорт нафтопродуктів із рф досяг 11-місячного мінімуму - 2,28 млн барелів на добу.

 

7. Російські автозаправні станції (АЗС) стали збитковими через зростання біржових цін на пальне.

 

- Згідно із підрахунками аналітиків, на початку вересня середня маржа АЗС при заправці бензином А-92 та А-95 становила мінус 3 рублі, а дизпаливом – мінус 2 рублі на літрі.

- Торгівля бензином знаходиться в негативній зоні з середини червня, а дизельним паливом – з середини серпня.

 

8. Найбільший у росії виробник добрив не зміг побудувати завод в ОАЕ.

 

- «Єврохім» веде переговори щодо будівництва заводу з виробництва аміаку та карбаміду в ОАЕ.

- Проте реалізація проекту відкладається, оскільки місцеві банки відмовляються від співпраці з компанією, заснованою російським бізнесменом Андрієм Мельниченком, який потрапив під санкції.

- Створення заводу обговорюється вже рік, але далі за попередні консультації з владою справа не просунулась.

 

9. Близько 15 млн. росіян, або більше 10% населення росії, перебувають у стані глибокої депресії.

 

- Серед причин пригніченого психологічного стану найчастіше виступають тривала хвороба, смерть близького, насильство в сім'ї та великий кредит.

- Після початку війни в Україні росіяни міцно «підсіли» на антидепресанти. За січень–травень 2023 року росіяни витратили на них 4,32 млрд руб., що на 2% більше, ніж за той же період минулого року.

- При цьому перші місяці військових дій в Україні супроводжувалися зростанням попиту на антидепресанти на 87% рік до року.

 

10. США вперше передадуть Україні конфісковані у російських олігархів що потрапили під санкції активи, повідомив державний секретар США Ентоні Блінкен.

 

- "Ми вперше передаємо Україні активи, конфісковані у російських олігархів, які потрапили під санкції, які тепер використовуватимуться для підтримки українських військових ветеранів", - заявив Блінкен

 

11. Євросоюз незабаром представить план щодо оподаткування заморожених російських активів.

 

- Очікується, що цього тижня представники ЄС викладуть план блоку щодо введення податку на прибуток, отриманий від понад 200 млрд євро заморожених активів ЦБ рф, для допомоги у відновленні України.

- Очікується, що активи ЦБ рф, іммобілізовані в ЄС, принесуть близько 3 млрд євро непередбаченого прибутку.

- Єврокомісія готує план юридичного оформлення передачі доходів від активів рф до бюджету блоку.

 

12. Угорщина почала купувати газ у Азербайджану замість російського.

 

«Угорщина почала отримувати газ із Азербайджану, обсяги його постачання за цим маршрутом планують збільшити», - заявив очільник МЗС Азербайджану Джейхун Байрамов.

- За його словами, загалом азербайджанський газ отримують уже п'ять країн ЄС: Італія, Греція, Болгарія, Румунія та Угорщина.

 

13. Тютюновий концерн British American Tobacco (BAT) уклав угоду про продаж бізнесу в росії та білорусі консорціуму, який очолив місцевий менеджмент, йдеться у повідомленні компанії.

 

- «Покупцем є консорціум, який очолюють члени управлінської команди «БАТ росія», який після завершення угоди повністю володітиме обома підприємствами, — йдеться у повідомленні.

 

14. НАЗК внесло до переліку міжнародних спонсорів війни турецького виробника скла Şişecam Group

 

- Компанія займає друге місце у світі за обсягами виробництва скляного посуду та п’яте серед виробників скляної тари та листового скла, вона продовжує вести бізнес з рф та залишається найбільшим в росії експортером у своїй галузі.

 

15. Бельгійська компанія Etex оголосила про завершення процесу виходу з російського ринку.

 

- У пресрелізі Etex зазначається, що компанія вивчала всі варіанти повного виходу з росії з початку повномасштабного вторгнення, виокремивши свій російський бізнес.

- Наприкінці серпня Etex завершила процес повного виходу з росії, продавши свої два підприємства в країні. На російський бізнес припадало менше 2% від загальної діяльності компанії.

- Etex є одним із європейських лідерів із виробництва будівельних матеріалів, володіє більше 110 виробничими майданчиками у 42 країнах світу.

 

16. У російського олігарха остаточно конфіскували майно.

 

- Майно вартістю майже три мільйони гривень компанії російського олігарха Андрія Комарова передали в дохід України.

- Суд задовольнив клопотання Державного бюро розслідувань та прокуратури, згідно з яким виготовлену російською компанією "Кіберсталь" металопродукцію конфісковано та передано в управління Агентства з розшуку та менеджменту активів.

 

Джерело