Королі снігових трас

10.03.2011

Два роки тому в Лібереці на чемпіонаті світу з лижних видів єдину нагороду для української збірної здобула Валентина Шевченко, вигравши «бронзу» на 30 км вільним стилем. На цьогорічній же планетарній першості, яка минулої неділі завершилася в Осло, жодному з українців не вдалося піднятися на п’єдестал. 35–річна Шевченко знову виявилася найспритнішою поміж співвітчизників — найкращий свій результат Валентина показала в марафоні, де фінішувала 14–ю. Її колеги по збірній Лада Нестеренко та Марина Анцибор завершили найдовшу турнірну дистанцію на 24–й та 40–й позиціях, відповідно. Найшвидше ж 30–кілометровий відтинок пробігла норвежка Тереза Йохауг. Випередивши на фініші на 12,6 сек. Маріт Бйорген, 22–річна переможниця не дозволила співвітчизниці стати п’ятиразовою чемпіонкою світу.

Приголомшливий результат на домашній трасі в Холменколлені показав і Петер Нортуг, який у своїй колекції зібрав три золоті та дві срібні відзнаки. Останню перемогу «король лиж» відсвяткував у завершальний змагальний день, коли на очах 150 тисяч глядачів виграв 50–кілометровий марафон. А от українські лижники тут пасли задніх: Олексій Швидкий — 61–й, Іван Білоусюк — 65–й.

Варто відзначити перемогу «вікінгів» і в естафеті, яка надовго залишиться в пам’яті шанувальників лижних перегонів. Не секрет, що головним подразником для норвежців виступають їхні географічні сусіди — шведи. Саме представник Швеції Маркус Хельнер випередив Нортуга у змаганнях спринтерів. Схоже, та поразка залишила глибокі шрами на серці зіркового норвежця. Пам’ятаючи образу, Петер дозволив собі спортивне хамство — на останньому етапі, маючи відчутний гандикап над Хельнером, Нортуг пригальмував на фініші, озирнувся — і перетнув фінішну лінію боком — добре, що не задом! «Упродовж усієї дистанції він був вовком, а на фініші став свинею», — так прокоментував вчинок норвезького лижника один із шведських коментаторів.

Українська чоловіча четвірка на старт естафети не виходила, а наш жіночий квартет показав 12–й час.

Про абсолютну перевагу господарів свідчить підсумковий медальний протокол. На рахунку норвезьких лижників, вкупі зі стрибунами з трампліна та двоборцями, — 20 медалей, вісім з яких — золоті, шість — срібні. У других, австрійців, — лише десять відзнак, щоправда, сім — найвищої проби (здобуті зусиллями літаючих лижників). Третіми стали шведи (2+2+1).