Крім стін, вдома потрібні й уболівальники

10.03.2011

Коли програєш, як кажуть, «вчисту», то не дуже переживаєш — адже розумієш, що суперник значно сильніший і до його рівня ще треба рости. Найприкрішими є поразки в рівній боротьбі, коли до успіху бракує дещиці. Саме така сумна історія трапилася з нашою чоловічою збірною в першому матчі 2011 року в рамках Євро–Африканської зони Кубка Девіса. Українські тенісисти були дуже близькі, аби спіймати за хвіст фортуну, але в підсумку таки не встояли перед гостями з Голландії.

 

Голландська рокіровка

«Це був наш найкращий матч. Причому не лише в моїй капітанській кар’єрі, але й за ті десять років, що я виступав за збірну», — бідкався після дуелі наставник українців Орест Терещук. І справді, пристрасті й розвиток подій в іграх із голландцями подарували любителям тенісу море емоцій. Шкода лише, що по завершенні триденного протистояння українці виявилися розчарованими.

Можливо, нашим забракло підтримки вболівальників, адже трибуни Палацу спорту «Локомотив» у Харкові залишалися напівпорожніми. При тому, що трансляцію телебачення не вело (стежити за картинкою можна було тільки в інтернеті). Тож навіть сімдесят фанатів із Країни Тюльпанів нерідко перекрикували тих, хто підтримував господарів. Гості, заправившись пивом, інколи переходили межі допустимого, тож заспокоювати їх доводилося навіть дипломатам із голландського посольства.

А починалося все для «синьо–жовтих» непогано. Лідер команди — киянин Сергій Стаховський (38–й у світовому рейтингу), хоч і не без проблем, здолав другого номера «помаранчевих» Робіна Хаасе (56). Донеччанин Ілля Марченко (99) дав бій Тімо де Баккеру (52), але закономірно програв. Тож на суботній парний двобій суперники виходили за рахунку 1:1.

У попередній заявці гостей спершу значився дует Єссе Хута–Галунг/Томас Шорель. Але, відчувши «запах смаженого», капітан збірної Голландії, відомий у минулому гравець Ян Сімерінк, виставив свою ударну силу — Хаасе й де Баккера. Україну представляла найсильніша зв’язка у вигляді Стаховського й Сергія Бубки. Схоже, саме парна зустріч і стала вирішальною. У напруженій битві наші були дуже близькі до успіху, але кілька разів марнували свій шанс і таки поступилися в чотирьох сетах, причому три партії завершилися тай–брейками.

Вниз або нагору

«У цілому ми виглядали краще за голландців, але у вирішальні моменти вони діяли концентрованіше. Я не знімаю з себе провини за подвійну помилку на сет–болі й програш подачі в третій партії», — самокритично заявив Стах.

Утім саме Сергій у неділю зрівняв рахунок двобою — 2:2, вимучивши у п’ятисетовому трилері перемогу над Хутом–Галунгом.

Доля матчу була в руках Марченка. На стартовому запалі Ілля взяв у Хаасе дві партії, але потім програв три сети поспіль — клас суперника дався взнаки.

Поступившись із рахунком 2:3, українці відклали мрії про вихід до Світової групи ще на рік. Підопічним Терещука тепер треба зберегти місце в Першій групі в суперництві зі словаками.

До слова, Стаховський у Харкові підхопив застуду й не полетів на турнір АТР до американського Індіан–Уеллса. Натомість Олександр Долгополов, який не хоче виступати за збірну, й Ілля Марченко стартуватимуть там із основної сітки.

 

ТАБЛО

Кубок Девіса. І група. Євро–Африканська зона. Україна — Голландія — 2:3

Стаховський — Хаасе — 6:1, 6:4, 6:7, 4:6, 6:2

Марченко — де Баккер — 6:7 (3:7), 6:7 (6:8), 4:6

Стаховський/Бубка — де Баккер/Хаасе — 6:7 (6:8), 7:6 (7:5), 4:6, 6:7 (9:11)

Стаховський — Хута–Галунг — 6:1, 6:4, 3:6, 6:7 (4:7), 6:4

Марченко — Хаасе — 7:6 (7:0), 6:1, 6:7 (5:7), 4:6, 2:6

* * *

Світова група. 1/8 фіналу. Сербія — Індія — 4:1, Швеція — Росія — 3:2, Чехія — Казахстан — 2:3, Аргентина — Румунія — 4:1, Чилі — США — 1:4, Бельгія — Іспанія — 1:4, Хорватія — Німеччина — 2:3, Австрія — Франція — 2:3.

* * *

Турнір серії «ф’ючерс» у Черкасах (призові – 10 тис. дол.). Фінал. Смирнов (Україна, 2) — Румянцев (Росія, 8) — 6:3, 6:4.