Платіжки від "Київенерго" перевірять в уряді

18.11.2016
Платіжки від "Київенерго" перевірять в уряді

Виставлені споживачам рахунки за тепло вразили їх просто нереальними цифрами.

Пересічним киянам «Київенерго» за обігріті оселі запропонувало сплатити за другу половину жовтня захмарну ціну, яка обурила чимало жителів столиці.

І не дивно, адже тепло від радіаторів було оцінено на суми від 55 до 2 тис. гривень і вище — й найдивніше: у квартирах з однаковим метражем. 
 
Щоправда, на численні скарги оперативно відреагували згори: голова Нацкомісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк заявив, що комісія проаналізує надання платіжок із завищеними сумами за жовтень.

«Ми звернулись до «Київенерго», щоб вони роз’яснили, чи були в них помилки при виставленні рахунків, чи ні, й усе було згідно з чинним законодавством. Як тільки буде відповідь і будуть проаналізовані конкретні випадки порушень, ми, як комісія, з усією суворістю підійдемо до цієї компанії», — пообіцяв чиновник.
 
Майже одразу відреагували на ці неподобства й у Кабміні. Під час засідання уряду віце-прем’єр Володимир Кістіон, який розбирався в ситуації за дорученням Прем’єра Володимира Гройсмана, доповів: «Це виникло у зв’язку з помилкою, i частина мешканців, які користуються послугами з центрального опалення та водопостачання, отримали не досить адекватні нарахування».

У свою чергу Гройсман заявив, що ця помилка є досить дивною: «Коли дехто намагається розхитати ситуацію та нагнати істерію, з’являються платіжки з подвоєними, потроєними цифрами, нереальними абсолютно, завищеними... Я би просив, щоб таких помилок... щодо українських громадян не було».
 
Очільник уряду закликав причетних публічно вибачитися та попередив їх про жорсткі штрафи й кримінальну відповідальність за повторення таких речей. І, як наслідок, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков попросив скерувати ці матеріали у МВС, щоб там розібралися, «може, це більше, ніж помилка». Гройсман і Кістіон підтримали таку перевірку.
 
Але «київенергівцям» теж палець до рота не клади — вони віддразу висунули свої аргументи. Комерційний директор компанії Євген Бушма пояснив, що у високих рахунках за опалення «винна» методика, згідно з якою тариф розраховується з прив’язкою до середньомісячної температури та кількості днів опалювального періоду. Проте залишив місце для відступу, додавши, що для 650 будинків із будинковими лічильниками було нараховано за загальною нормою, й ці платіжки перерахують. 
 
Та навіть якщо уряд і поставить на місце винних у накручуванні й без того високих тарифів (чи, можливо, вони самі «отямляться») й ми отримаємо більш адекватні платіжки — все одно для бага­тьох українців вони залишаться непідйомним тягарем.