Росія за роки анексії Криму викачала в акваторії Чорного моря майже 6 млрд. куб. м. газу

27.09.2017
Росія за роки анексії Криму викачала в акваторії Чорного моря майже 6 млрд. куб. м. газу

Платформи для викачування газу в морі

У морській економічній зоні України вже три роки поспіль повним ходом триває злодійство: природні багатства нашої держави краде «старший брат».
 
Відразу ж після анексії Криму окупанти почали нещадно експлуатувати всі чотири самопіднімальні плавучі бурові установки, що належать державному підприємству «Чорноморнафтогаз» (йдеться про бурові установки «Петро Годованець», «Україна», «Сиваш» і «Таврида»).
 
Всі вони були захоплені під час окупації Криму, а пізніше — заочно заарештовані Приморським районним судом Одеси. 
 
Окупанти також безсовісно використовують ту спецтехніку, яка дісталася їм після анексії півострова Крим.
 
Та тільки представники «Чорноморнафтогазу» увійшли в морську акваторію з метою проінспектувати чотири діючі родовища газу, їх стали супрово­джувати кораблі російської військової охорони. Українські прикордонники регулярно фіксують порушення усіх норм Закону та конвенцію ООН у галузі морського права.
 
«Така значна кількість блакитного палива стала б у нагоді мешканцям України під час опалювального сезону, — впевнена глава правління ПАТ «Чорноморнафтогаз» Світлана Нєжнова. — Однак окупанти забирають усе собі та в такий спосіб вирішують проблеми мешканців півострова Крим».
 
Українська військова прокуратура зібрала багато доказів того, що Росія веде видобуток газу в чужій економічній морській зоні.
 
«Зібрані докази доповнять позовні заяви України проти Росії, які розглядають у міжнародних судах, — говорить начальник відділу військової прокуратури Південного регіону Едуард Плешко. — Газ iде на задоволення потреб анексованого півострова Крим, але ні копійки грошей у вигляді компенсації Україна за це не отримала.
 
Окупаційна влада півострова Крим та російські військові вважають усі родовища газу в Чорному морі своєю власністю. Берегова охорона Російської Федерації вже неодноразово намагалася атакувати представників «Чорноморнафтогазу» в ті дні, коли вони виїжджають інспектувати бурові установки в Чорному морі.Так, при спробі українського корабля підійти ближче до Голiцинського та Одеського газових родовищ збройні сили Росії застосували бомбардувальник».