Ядерна «скрєпа»: навіщо російські пропагандисти шантажують світ вибухом на ЗАЕС

27.09.2023
Ядерна «скрєпа»: навіщо російські пропагандисти шантажують світ вибухом на ЗАЕС

Окупанти бродять територією ЗАЕС. (Фото «Суспільного».)

Організація Truth Hounds презентувала днями дослідження під назвою «Ядерна в’язниця», надавши реальні докази того, як рашистська компанія «Росатом» перетворила окуповану ЗАЕС на катівню для місцевого персоналу.

 

Людей тримають у маленьких камерах, мордують струмом, погрожують зґвалтуванням, водять на імітовані страти.

 

«За даними української влади, — йдеться у повідомленні, — з березня 2022 року в Енергодарі близько тисячі людей були затримані та піддані тортурам. Щонайменше в одному підтвердженому випадку співробітника станції Андрія Гончарука, який працював водолазом, закатували до смерті».


З аналогічним завзяттям кремлівські пропагандисти тероризують світ ядерною загрозою, яка нібито постійно існує в районі атомної станції з вини ЗСУ.

 

Їхні фейкові повідомлення піднімають паніку і водночас кидають густу тінь на репутацію України в цілому.

 

Усі поширені ІПСО (інформаційно-психологічні спецоперації. — Авт.) межують з відвертим абсурдом, але часто досягають мети, заради якої створюються.

Ефект мокрого рушника

Своє показово обережне поводження з росією західні країни часто пояснюють страхом перед ядерною загрозою, якою постійно лякає кремль.

 

Причому йдеться не лише про ймовірність запуску ракет масового знищення, а й шантаж небезпекою, що пов’язана з роботою атомних станцій. Епіцентром створення таких «страшилок» стала Запорізька АЕС, яку рашисти захопили у березні минулого року.

 

З того часу цей стратегічний об’єкт не перестає надихати кремлівських фейкарів на створення реальності, у якій щось неодмінно має вибухнути, забруднити повітря або потрапити до ґрунтових вод.

 

Масовість таких ІПСО періодично досягає емоційного піку, після чого люди кидаються скуповувати йод, питну воду і герметично запаковані продукти.


Один з таких інцидентів стався, наприклад, у сусідньому з Енергодаром Нікополі, де кацапські ЗМІ поширили у мережі оголошення про ймовірний вибух на атомній станції.

 

Тривожне попередження на окуповану територію таємними каналами нібито переправила українська влада, яка сама ж у дописі зізналася в тому, що ЗСУ обстрілами можуть пошкодити реактор. Цей фейк буквально зітканий з кричущих «ляпів».

 

«Чого вартує лише запевнення, що «активна зона ядерного вибуху вас не торкнеться», — прокоментували «сенсацію» експерти сайту «Без брехні». — Тут прекрасно все, починаючи з ядерного ви­буху, який за допомогою паливних елементів станції зробити майже неможливо (може йтися про витік радіоактивних речовин, якщо росіяни підірвуть реактор чи сховище). І завершуючи рекомендацією покинути будинок і місто у мокрому рушнику, коли за будь-яких ядерних катастроф рекомендують укриватися саме в будівлях. Неправильно вказано також ознаки самого вибуху й допущено масу граматичних помилок. Таке відверто суперечливе «заспокоєння», написане канцеляристом у стилі «влади», мало б іще більше спровокувати паніку».


Подібними історіями москалі постійно збурюють інформаційний простір. А якщо поширені фейки не доводять суспільство до дрижаків у колінах, посилюють психологічний тиск реальними діями.

 

Влітку минулого року, наприклад, вони розмістили техніку та боєприпаси у машинному відділенні атомного блоку і обстріляли станцію. Через рік ситуація не змінилася.

 

Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії наприкінці липня оглянули територію і помітили кілька протипіхотних мін спрямованої дії, які розташовані в буферній зоні між внутрішнім та зовнішнім периметрами об’єкта.

 

Йдеться про зону обмеженого доступу, куди не може потрапити обслуговуючий персонал ЗАЕС. Команда агентства не виявила жодної вибухівки у внутрішньо­му периметрі станції під час обходу, але при цьому зазначила, що відвідала не всі місця.

Вони таки біснуваті

Верхом цинізму рашистських ЗМІ стала кампанія залякування, пов’язана з підривом Каховської ГЕС. Вони не лише звинуватили українських військових у теракті, а ще й поширювали інформацію про те, що через прорив дамби зруйнується система охолодження енергоблоків на Запорізькій атомній електростанції.

 

І хоча експерти МАГАТЕ згодом спростували апокаліптичні «мнєнія», що цілодобово гули на болотах, гіркий післясмак залишився.


Не приносять бажаного результату сьогодні вже й нескінченні повідомлення про обстріли ЗАЕС українськими військовими. І оскільки ЗСУ мають певні успіхи на запорізькому фронті, рупори кремля вдалися до свого найбільш одіозного прийому.

 

Тобто запустили чергові байки про психічну хворобу кремлівського старця. Мовляв, починайте негайно боятися, бо у нашого дрібного біса чергове загострення одержимості.


Цього разу психіатром путіна виступив анонімний «генерал СВР», який повідомив про його наказ активізувати процес підготовки техногенної катастрофи на Курській атомній електростанції.

 

«Ми попереджали про підготовку до реалізації таких планів, — пише анонім у Telegram. — Але завдяки тому, що нами інформація була обнародувана, ці плани вдалося ненадовго заблокувати. Днями путін віддав наказ відновити підготовку, а реалізація планується на кінець серпня — початок вересня. Декілька спроб «ворожих» безпілотників нібито атакувати Курчатов — не що інше, як провокації, узгоджені з військовим керівництвом, керівництвом ФСБ і особисто з президентом рф. Мета — продемонструвати «готовність» української сторони до ядерного терору. Одночасно з техногенною катастрофою на Курській АЕС готується подібна акція на Запорізькій АЕС».

Обережно, фейк!
Колаж сайту «Без брехні».


Анонімний генерал також повідомив, що кремлівський маніяк готовий піти на колосальні жертви серед мирного населення, забруднивши радіацією величезні частини територій росії, України, білорусі та інших країн. Усе це йому потрібно заради виходу зі стратегічного тупика, оскільки часу на очікування дива від російського війська у нього вже немає.

 

«Путін тяжко хворий без шансу на одужання, — нагадав він. — Президент вимагає швидкого та ефективного рішення, яке вбачає у створенні ще більшої кризи. Зараз склалася така ситуація, що ці злочинні плани підтримує частина керівництва силового і військового блоків».


У ГУР Міноборони України поспішили спростувати черговий месидж від невгамовних сусідів. За даними фахівців цього відомства, в орків щось пішло не так із черговою дозою побєдобєсія, тому вони вдаються до перевірених прийомів.

 

«Щодо можливої провокації росіян на ЗАЕС, то зараз небезпеки немає, — йдеться у поширеному повідомленні відомства. — Активно працює російська ІПСО. Вони намагаються посіяти паніку, налякати українців. Звісно, у разі підвищення ймовірності провокацій, як і раніше, ГУР, президент та інші спецслужби обов’язково попередять. А ось зараз хвилюватися не варто».


Спокій, з яким вітчизняні силовики коментують маніпулятивні фейки агресора, пояснюється, напевно, реальним станом речей в Енергодарі.

 

Рік тому п’ять із шести енергоблоків там були переведені у стан «холодного зупинення». Завдяки цьому потенційна НП на об’єкті матиме значно менші наслідки.

 

«Будь-яка аварія у нинішньому стані станції, коли там виключений реактор, не буде супроводжуватися викидом йоду, — повідомив професор інституту радіоактивності довкілля Фукусімського університету Марк Железняк. — Тож ажіотаж в аптеках щодо купівлі йодиду калію, який допомагає зменшити вплив радіоактивного йоду на організм, був невиправданим».


Змінилося ставлення до ядерних загроз росії і в американському суспільстві.

 

«Стратегія рф, яка втратила наступальний потенціал, полягає в продовженні терору проти українців, аж поки їм буде несила терпіти, — каже професор Єльського університету Тімоті Снайдер. — Це, як на мене, не надто життєздатний підхід. Минулорічне рішення Ілона Маска відрізати Україну від комунікацій ґрунтувалося на засвоєнні ним російської пропаганди про ядерну війну. Повторюючи цю пропаганду, він зробив ядерну війну ймовірнішою. Зараз американська сторона вже розуміє, що ядерна загроза з боку росії була психологічною операцією, спрямованою на те, щоб сповільнити постачання зброї».

Брудна брехня

Коли «страшилки» про ядерний попіл та підрив Запорізької станції не досягають в інформаційному просторі поставленої кремлем мети, орки враз починають вмикати свої найбільш хворобливі фантазії.

 

Так, восени минулого року виник міф про ймовірне застосування Україною так званої «брудної бомби», дія якої може прирівнюватися до слабкого ядерного вибуху.

 

Новина спричинила неабиякий галас, оскільки таке повідомлення могло означати, що колективний рогозін вже змайстрував цю вибухівку і готовий її підірвати, звинувативши у злочині ЗСУ.


На щастя, рік тому фейкові пристрасті з сумнівним душком експертам вдалося приборкати. Як з’ясувалося, подібну бомбу можна виготовити лише з відпрацьованих ядерних відходів, якими в Україні опікуються якраз фахівці ЗАЕС. І оскільки станція перебуває в рашистській окупації, то й відповідатимуть за інцидент саме росіяни.


Але кинута наживка вже цього літа згодилася знову. Галасливий пропагандистський Telegram-канал «Пєрвий харьковскій» поширив новину про те, що 27 липня Служба безпеки України та британська розвідувальна організація MI-6 вивезли з Харкова дві брудні бомби.


Фейкороби припустили, що пунктом призначення є Одеса. На підтвердження своєї гіпотези було повідомлено про те, що місто у дні поширення чергового опусу відвідав Володимир Зеленський.

 

Принагідно пропагандисти згадали і прізвище французького філософа Анрі-Бернара Леві, який на болотах має репутацію «диявола провокацій та розпалювача конфліктів».

 

Він також перебував тими днями в Одесі, чого було достатньо для того, аби факт потрапляння «брудних бомб» до міста в російській реальності почав вважатися абсолютно доведеним.

 

«Тепер можливо все. Спостерігаємо», — заінтригував «Пєрвий харьковскій» без жодного докору сумління. Фейкарі також забули повідомити, що після Одеси пан Леві, заради об’єктивності, поїхав до окупованого Донецька.


Але не все так просто, як може здатися на перший погляд.

 

«Ця історія потрібна кремлю, щоб пояснити росіянам, за що вони воюють, — прокоментував ситуацію радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко. — А також щоб спробувати змусити Захід сісти за стіл переговорів, зіграти на випередження й відвести увагу Заходу від ядерного досьє Ірану, в якому вказується на роль рф у його ядерній програмі».