Люта Авдіївка: що відбувається з оборонною операцію після відставки Залужного

14.02.2024
Люта Авдіївка: що відбувається з оборонною операцію після відставки Залужного

Після заміни військового керівництва певний час не було відомо, як вирішуватиметься доля частково окупованої Авдіївки.
 
За даними експертів, колишній главком Валерій Залужний пропонував вивести наших бійців з міста, аби уникнути потрапляння в котел.
 
Але днями стало відомо, що нова команда Олександра Сирського прийняла рішення посилити авдіївське угруповання свіжими боєздатними силами. 
 
За даними іноземної преси, на цю ділянку фронту, найвірогідніше, буде направлено 3-тю штурмову бригаду, яка вважається однією з найкращих у ЗСУ.
 
Їхнє головне завдання – відтіснити ворога від вулиці Грушевського, якою надходить доставка боєприпасів та продовольства.
 
Ворог добре знає про низький рівень озброєння наших бійців, тому намагається максимально використати ситуацію, обстрілюючи українські позиції з артилерії та авіації.
 
Становище самих рашистів теж незавидне. На думку начальника пресслужби Оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Іллі Євлаша, їхній колишній запал потроху слабшає.
 
«Цей наступ, який почався ще з 10 жовтня 2023 року і триває дотепер, не може тривати вічно, — припустив він в ефірі Radio NV. — Це вже останні конвульсії, у яких б’ється російська армія. І досить скоро, думаю, настане час «Ч», коли наша команда, вже нова, з нашим досвідом, озброєнням, вступить у дію. Думаю, що противник це якісно відчує на своїй шкурі. Навіть очільник ГУР МО Кирило Буданов зазначав, що використання противником «Ураганів» уже є рідкістю, а «Смерчів» — це взагалі щось таке з неймовірного. Відчувають вони брак і особового складу».
 
З аналогічною затятістю окупанти й далі намагаються прорвати лінію оборони на Куп’янському напрямку.
 
Як повідомляється у ранковій оперативній інформації Генштабу ЗСУ від 13 лютого, минулої доби ворог проводив штурмові дії в районі села Табаївка. Українські воїни відбили всі атаки окупантів.
 
На Бахмутському напрямку рашисти активізувалися в районі Богданівки і намагаються під прикриттям дронів та артилерії йти в наступ малими штурмовими групами. Важку техніку вони не використовують через несприятливі погодні умови.
 
«Найчастіше росіяни відправляють уперед підрозділи «Шторм Z» та «Шторм V», яких їм шкода найменше, — повідомив Ілля Євлаш. — Крім того, ув’язнених із цих підрозділів використовують для виявлення мінних полів і вогневих точок». 
 
Водночас рашисти продовжують зміцнювати лінію оборони на Донбасі усіма можливими способами.
 
Український моніторинговий проєкт DeepState повідомив про появу на окупованій частині Донеччини так званого «цар-потяга».
 
Суцільна конструкція стоїть між Оленівкою та Волновахою, містить 2 тис. 100 товарних вагонів і тягнеться на 30 кілометрів.
 
«Це дуже специфічна інженерна споруда, — кажуть у DeepState. — Задумка зрозуміла — перешкода для просування Сил оборони. Її цілком можна розглядати як окрему лінію оборони, адже пошкодити, зрушити чи підірвати 30-кілометрову масу металу вкрай важко. А рух техніки через таку заваду без пробиття коридору неможливий».