Вихід з пекла: підсумки авдіївської операці

21.02.2024
Вихід з пекла: підсумки авдіївської операці

Зараз Авдіївка нагадує місто-привид із фільму жахів, на руїнах якого окупанти святкують свою криваву перемогу.

Під час виходу українських військових з Авдіївки окупанти нещадно засипали їх керованими авіабомбами, влаштувавши на землі справжнісіньке пекло.
 
Напевно, саме тому новина про чергове знищення ворожих літаків була сприйнята як певна компенсація за пережите.
 
Загалом лише за попередні (три) дні Повітряні сили ЗСУ назавжди приземлили шість ворожих бойових літаків — бомбардувальники Су-34 і винищувачі Су-35С.
 
«Це наша земля і наше небо! — прокоментував подію в соцмережах командувач ПС Микола Олещук. — Усім дякую за бойову роботу!».
 
Підсумки авдіївської операції, у ході якої ЗСУ відступили на підготовлені позиції, й досі залишаються в інформаційному просторі. Як «УМ» уже повідомляла, окупувати це місто кацапи безуспішно намагалися 10 років поспіль.
 
Увесь цей час українські військові утримували свої позиції як зручний плацдарм для наступальних дій. Але у жовтні минулого року ворог стягнув сюди рекордну кількість техніки та живої сили і протягом чотирьох місяців намагався взяти підрозділи ЗСУ в кільце. 
 
«Вихід з оточення був надзвичайно складним. Окрім постійного вогняного дощу, москалі фосфорними бомбами розбили ємності з нафтопродуктами, влаштувавши хімічну димову завісу. Спецпризначенці ГУР МО у складі Сил безпеки і оборони протягом тижня обороняли останню дорогу з міста, завдаючи колосальних втрат постійно наступаючим штурмовим підрозділам росіян», — повідомили у військовій розвідці.
 
Евакуаційний коридор також забезпечували 3-тя окрема штурмова бригада, 225-й окремий штурмовий батальйон, 110-та окрема механізована бригада ЗСУ.
 
На жаль, вийти з пекла вдалося не всім. Частина наших героїв потрапила в полон. Є чимало загиблих. П’ятьох наших поранених рашисти розстріляли одразу після окупації міста. 
 
Зараз Авдіївка нагадує місто-привид із фільму жахів, на руїнах якого окупанти святкують свою криваву перемогу.
 
Той факт, що тут полягло майже 50 тисяч їхніх земляків, на п’янку ейфорію не впливає. Пропагандистські канали й досі показують місцевого «ждуна», який виліз з підвалу і втомлено вітає своїх.
 
«Свобода. Ми вдома. Дякуємо росії», — каже він, хоча поняття дому, а тим більше свободи після приходу «визволителів» досить умовне. 
 
Натхненні перемогою і користуючись тим моментом, що в ЗСУ наразі немає достатньої кількості зброї, росіяни знову пішли в атаку.
 
Одразу після Авдіївки вони посунули на Ласточкине, Новобахмутівку та Первомайське. Аналітики DeepState повідомили, що кацапи намагалися штурмувати значною кількістю піхоти, але всі спроби виявилися невдалими.
 
Хоча загалом темп російських наступальних операцій у цьому районі різко сповільнився. Військам агресора доведеться або взяти оперативну паузу, або перекинути підкріплення в цей район з інших ділянок фронту.
 
Рашисти також почали масово нарощувати сили на Запорізькому напрямку. Про це з посиланням на українські та російські джерела повідомляє CNN. За попередніми даними, ворог тут зібрав 50-тисячну армію.