Фронт: окупанти наступають з п’яти напрямків одразу, ЗСУ намагаються утримати лінію оборони

28.02.2024
Четверо українських захисників із бригади «Спартан» зупинили штурмову колону рашистів поблизу запорізького села Роботине.
 
Вони вступили в бій проти трьох ворожих бронетранспортерів з піхотою на броні.
 
«Перший бронетранспортер вибухнув на заготовленій міні, другий гвардійці підбили з РПГ. Третій встиг висадити піхоту, зав’язався стрілецький бій, — повідомив у телеграм міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. — Попри отримані поранення, хлопці не відступили і вийшли з бою переможцями, отримали необхідну медичну допомогу. Вогнева підтримка бригади добила залишки окупантів».
 
У свою чергу, служба зв’язків із громадськістю 12-ї окремої бригади спеціального призначення «Азов» у своєму телеграм-каналі показала відео знищення до десятка інтервентів (пів взводу) в Серебрянському лісництві на Лиманському напрямку.
 
Ролик змонтовано з кадрів, записаних дронами, оператори яких влучно скидали на загарбників осколкові гранати. Загалом у ході бою протягом минулої доби Сили оборони відбили тут п’ять атак російських окупантів, здійснених за підтримки авіації.
 
Донеччина і далі залишається найгарячішою ділянкою фронту. Вороги наступають з трьох боків, але їм не вдається стрімко розширити свої позиції.
 
За даними речника оперативно-стратегічного угруповання «Таврія» Дмитра Лиховія, наші захисники відійшли з селища Ласточкине, що розташоване неподалік Авдіївки. 
 
Вони зайняли нові позиції в умовах складного рельєфу, що включає каскад невеликих водосховищ. Ця схема дозволить створити стабільну лінію оборони, оскільки рашисти продовжують сунути вперед, маючи перевагу в авіації і артилерії. 
 
Тримати лінію оборони на цьому напрямку ЗСУ надзвичайно складно.
 
«Російська армія використовує перероблені радянські фугасні бомби, які можуть бути запущені з великої відстані, — повідомив Дмитро Лиховій. — Це дозволяє їм зберегти недосяжність для української протиповітряної оборони. Великі розміри цих бомб (250 кг, 500 кг, 1000 кг і більше) призводять до руйнування фортифікаційних споруд та населених пунктів. Окрім того, бойові дії на передовій є динамічними. За необхідності наші війська переходять на більш захищені позиції».
 
Наразі рашисти просунулися біля Орлівки, Бердичів і Тоненького, окупували Степове і Північне, а також намагають захопити Часів Яр.
 
За даними начальника пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця» Іллі Євлаша, рашисти атакують «як у лоб, так і по флангах», використовуючи штурмові загони.
 
«Біля Часового Яру проводилися і проводяться інженерні роботи, ворог уже досить близько до цього населеного пункту, — повідомив пан Євлаш. — Однак інженерні укріплення, які там є, не дозволять ворогу просто так здійснити «легку прогулянку». В останній атаці на Бахмутському напрямку підрозділи «Ахмат» навіть використовували багі (легкі автомобілі високої прохідності з відкритими колесами), щоб штурмувати українські позиції». 
 
PS. Тим часом учора наші Повітрянні війська «приземлили» ще один ворожий бомбардувальник — на східному напрямку збили кацапський «СУ-34».