Україна судитиметься з Росією через військові злочини в Авдіївці

15:59, 31.01.2017
Україна судитиметься з Росією через військові злочини в Авдіївці

Україна подасть до Міжнародного суду ООН ще й інформацію про військові злочини Росії в Авдіїівці.

Україна доповнить свій позов до Міжнародного суду ООН інформацією про обстріли в Авдіївці, які є військовим злочином. Офіційні представники української влади також направили листи в ООН, Раду Європи та ОБСЄ з проханням втрутитися в ситуацію.

 

Про це заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін під час брифінгу в Маріуполі у вівторок.

 

За його словами проросійські бойовики та російські регулярні війська свідомо посилили обстріли на Донбасі для провокування гуманітарної катастрофи.

 

"Те, що відбувається в останні дні навколо Авдіївки, - це злочин. Те, що ми маємо  російські регулярні війська, найманців, зброю, нескінченну підтримку постачанням боєприпасів, - це злочин. І ми будемо доводити це в Міжнародному суді ООН, ми подали відповідний позов", - сказав міністр МЗС.

 

Пан Клімкін також наголосив: "Те, що відбуваються обстріли цивільної інфраструктури – це особливий злочин. Але те, що відбувається вчора і сьогодні, коли за допомогою свідомої ескалації ситуації ми не можемо розпочати ремонт електричних і теплових мереж, - свідоме провокування гуманітарної катастрофи".

 

Міністр не виключає, що ці події невипадково відбуваються саме зараз, коли в регіоні встановилися сильні морози.

 

"25 тисяч людей залишилися без електрики і більш ніж 15 тисяч людей за такої температури залишилися без тепла", - підкреслив Павло Клімкін.

 

І наголосив, що не давати ремонтувати комунальну інфраструктуру, прирікаючи людей на замерзання, є військовим злочином.

 

Також Клімкін зазначив, що Україна звернулася з приводу подій на Донбасі у різні міжнародні інстанції. Зокрема, офіційні представники української влади направили листи в ООН, Раду Європи та ОБСЄ з проханням втрутитися в ситуацію із загостренням російської агресії в Авдіївці.

 

"Вимагаємо від Росії припинити бойові дії на сході України і дотримуватися режиму припинення вогню. Якщо протягом ночі атаки бойовиків в Авдіївці не припиняться, ми будемо скликати екстрене засідання Ради безпеки ООН ", - написав постійний представник України в ООН Володимир Єльченко у своєму звернені, яке розмістив у Twitter.

 

У той же час постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба направив листа керівництву РЄ, в якому проінформував про загострення ситуації на сході країни.

 

"Щойно надіслав топ-посадовцям Ради Європи інформацію про ескалацію на Донбасі із закликом діяти. Це перший крок. Завтра і далі будуть наступні", - повідомив він у Twitter.

 

Також через загострення ситуації в Авдіївці постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Ігор Прокопчук звернувся з листом до голови Постійної ради ОБСЄ Клеменсу Кою. Він закликав скликати нараду Ради для обговорення даного питання.

 

Окрім того, Прокопчук закликав держави-учасники ОБСЄ активізувати тиск на Росію, аби змусити її зупинити ескалацію конфлікту на Донбасі і "запобігти жахливій гуманітарній катастрофі в регіоні".

 

"Ми наполягаємо на тому, щоб Російська Федерація взяла на себе відповідальність за виконання своїх зобов'язань і припинила свої агресивні дії в Авдіївській промисловій зоні та на Донбасі в цілому. Режим припинення вогню і безпека вкрай необхідні для цивільного населення", - додає пан Прокопчук.

 

Нагадаємо, що внаслідок обстрілів місто Авдіївка залишилося без енергопостачання, електроенергії і тепла, було знеструмлено Авдіївський коксохімічний завод.

 

У місті  оголошено режим надзвичайної ситуації через загрозу гуманітарної катастрофи.

 

Затяті бойові дії в районі Авдіївки тривають вже третю добу, окупанти понесли значні втрати, але продовжують атакувати. При цьому, відмовляються забирати своїх вбитих і поранених з поля бою.

 

Під час оборони Авдіївки, за офіційними даними, загинуло 8 захисників України.