ХРОНІКА

ХРОНІКА

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Під обстрілом голова арбітра

Під обстрілом голова арбітра

Після шостого туру чемпіонату лише одна команда в нинішній першості країни поки не знала поразок. Донецький «Шахтар» продовжив свою переможну серію в чемпіонаті до 23 матчів, тоді як його головні опоненти — «Динамо» та «Дніпро» — дружно програли свої поєдинки сусідам по турнірній таблиці. Водночас кiлькiсть клубів, що ще не знала смаку перемог, звузилась до одного — після вдалого виїзду «Оболоні» до Запоріжжя саме тамтешній «Металург» залишається тією командою, яка більше одного очка за матч у цьому турнірі поки не набирала.

Біля розбитого корита

Біля розбитого корита

Аналізуючи доробок українців на європейській першості з водних видів спорту, виявилося, що наші плавці, за винятком медалі Ольги Береснєвої на відкритій воді, повертаються додому з порожніми руками. Добре, що вдалися «жнива» у син­хроністок, які виграли всю «бронзу», та у стрибунів у воду, які вибороли дві золоті та дві срібні нагороди, — саме вони впродовж останнього тижня змагань радували своїх тренерів та вболівальників. Тоді як кращим результатом українських плавців стало сьо­ме місце Аліни Вац на 50–метрівці на спині.

Націоналісти з м’ячем

Націоналісти з м’ячем

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Політика і спорт тісно перепліталися в усі часи, і період ІІ Світової війни — не виняток. Власне, спортивні змагання стали ніби прологом до бойових дій. Адольф Гітлер завдяки Олімпіаді 1936 року в Німеччині хотів показати велич «арійської» раси, і план фюрера виявився дієвим — німецькі спортсмени здобули 33 золоті нагороди, посівши в загальнокомандному заліку переконливе перше місце. Або взяти боксерські двобої Гітлерового улюбленця Макса Шмелінга та легендарного чорношкірого американця Джо Луїса напередодні війни. Німці сприймали їх із позицій расової теорії, а решта світу — як битву демократії проти нацизму. Перед другою зустріччю цих боксерів, у червні 1938го, американські газети писали про «поєдинок добра зі злом», а президент США Франклін Рузвельт при зустрічі із Льюїсом сказав: «Джо, нам потрібні твої м’язи, щоб перемогти Німеччину!» Риторика німецької преси зводилася до того, що в «негра немає шансів перемогти в сутичці з таким чудовим зразком арійської раси». Але американець у цьому бою відправив німця у глибокий нокаут, а нацисти, розуміючи, що бій складається не на їх користь, навіть перервали радіотрансляцію.

В окупованих німцями країнах — зокрема й Україні — політика і спорт також повсюдно перетиналися. Завдяки цьому «схрещуванню» кожна сторона намагалася отримати додаткові дивіденди в ідеологічній боротьбі. Тоді спорт став допоміжним агітаційним інструментом не лише для нацистів, а й у підпільній боротьбі українських націоналістів та радянських комуністів.

Марнування шансів

Марнування шансів

Минулої суботи наші «гуллівери» сильної й прекрасної статі мали довести свою силу на європейському рівні. Утім обидві команди поступилися посереднім опонентам на останніх хвилинах поєдинків.

Як гартуються ідеї

Як гартуються ідеї

Як відомо, діти вбирають нові ідеї, неначе губка, тому саме з реформування змагань юного покоління вирішив роз­почати революцію в спорті президент МОК Жак Рогге. «Юнацькі олімпійські ігри повинні змусити молодь відмовитися від допінгу, спонукати їх до здорового способу життя та піклуватися про навколишнє середовище, — сказав бельгієць під час церемонії відкриття I Ігор молоді. — Ці люди дуже сприйнятливі до нових ідей, тому ми хочемо прищепити їм спортивні та життєві навики».

Всі статті рубрики